CONDITII pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil in 2022

Isabela Alexe
Isabela Alexe
29 Iunie 2022
29 Iunie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
conditii concediu crestere copilart. 84 codul muncii
CONDITII pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil in 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Intrebare: Va rog sa imi comunicati daca o persoana care realizeaza venituri din contract de agent (venituri din asigurari) poate beneficia de indemnizatie de crestere a copilului si in ce conditii."
 
Raspunsul specialistilor:
 
Conform art. 1 alin. (1) din OUG 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in vârsta de pâna la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
 
Astfel, daca veniturile din contractul de agent sunt venituri din activitati independente si au fost obtinute timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, persoana va beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil.
 
Va precizam si ca angajatorii trebuie sa stie ca pe durata cat o salariata titulara a unui post a fost in concediu crestere copil (CCC) locul de munca al acesteia NU putea fi desfiintat si nici ocupat de o alta persoana decat cu contract de munca incheiat pe durata determinata respectiv.
 
Acest lucru este posibil doar pana la revenirea titularului de post, conform art. 84 alin. (2) din Codul muncii.
 
Pe durata concediul pentru cresterea copilului, contractul de munca se suspenda conform prevederilor art. 51 din Codul muncii. Atunci cand suspendam un contract de munca, suspendam toate termenele legate de incheierea, modificarea, executarea sau incetarea sa. Cand angajata revine la locul de munca, inceteaza suspendarea contractului de munca. Salariata isi va relua activitatea in aceeasi functie.
 
 
Un raspuns valabil la data de 20.06.2022, oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>> 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]