Nu doar Romania a oferit in aceasta perioada de criza sprijin prin plata somajului tehnic catre angajatori si, implicit, catre angajati.
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat recent ca Romania a gestionat eficient procesarea cererilor pentru somajul tehnic si efectuarea platilor, in comparatie cu alte tari membre ale Uniunii Europene.
"In esenta, prin comparatie cu alte tari membre UE in legatura cu care m-am informat, in contextul unor consultari mai largi pe care le-am avut in ultima perioada cu omologii mei, cu ministrii Muncii, constat ca Romania a gestionat eficient procesarea cererilor pentru
somaj tehnic si de efectuare a platilor. Sunt si disfunctionalitati ici si colo, dar pentru un sistem public cum este sistemul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si pentru ANEPIS (Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, n.r), in conditiile de exceptionalitate a masurii luate, parerea mea este ca ne-am miscat relativ bine si ca rezultatele s-au vazut in efectuarea efectiva a platilor. Suntem in plin proces de pregatire a platilor pentru luna mai. La inceputul lunii iunie se pot depune pentru luna mai si toata lumea este pe pozitii, pregatita sa efectueze platile", a declarat Violeta Alexandru, in cadrul videoconferintei "VorbIMM despre: restartarea si flexibilizarea fortei de munca", potrivit Agerpres.
De asemenea, conform ministrului, s-au facut si recomandari privind modul cum ar trebui sa fie reluata activitatea pentru protejarea sanatatii salariatilor, dar si a angajatorului.
"Toate aceste discutii, masurile si deciziile luate prin legislatie primara sau prin legislatie secundara indica preocuparea Guvernului de a sprijini sectoarele din economie sa isi reaia activitatea. Unele insa, din motive evidente, acele sectoare in care activitatea presupune participarea unui numar mare de persoane vor ramane pentru inca o perioada subiect al deciziilor de pastrare a stadiului actual de inchidere a activitatii, dar ele vor fi foarte putine, de aceea o sa ma refer la cele active mai mult in interventia mea, insa precizez ca masura somajului tehnic va ramane in vigoare exclusiv in acele sectoare in care activitatea va ramane inchisa. (...) Acele activitati care raman inchise ca sunt principale, ca sunt conexe, ca sunt parte a unui lant, orice companie care are activitatea inchisa ca urmare a deciziilor autoritatilor poate beneficia in continuare de somaj tehnic pe durata mentinerii deciziei de inchidere a activitatii", a spus ministrul Muncii.
De asemenea, ministrul a explicat, conform sursei citate, ca acele entitati care, in baza deciziei autoritatilor, nu isi pot realua activitatea, vor fi sustinute in continuare pe perioada in care aceasta decizie de suspendare, de inchidere a activitatii este solicitata de catre autoritati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<