Decizia CCR nr. 279 din 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 53 din 2003 - Codul Muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 431. Acest act produce efecte din momentul publicarii.
Concret, angajatorii nu mai au voie sa suspende contractele individuale de munca ale salariatilor cand se formuleaza plangeri penale impotriva acestora. Curtea Constitutionala a Romania a precizat ca aceasta masura este excesiva si neconstitutionala.
"Cauza fiind in stare de judecata, presedintele acorda cuvantul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca neintemeiata. In acest sens, arata ca suspendarea contractului individual de munca in urma formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului nu are semnificatia unei sanctiuni. De asemenea, considera ca nu este incalcat dreptul la munca, de vreme ce salariatul poate desfasura o alta munca la un alt angajator sau chiar la cel care i-a suspendat contractul de munca, dar pe un post cu care nu este incompatibil.", se precizeaza in cadrul Deciziei nr. 279 din 2015.
Ghidul HR-istului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
40 Modele de Regulament Intern
Asadar, sunt considerate neconstitutionale dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 53 din 2003, Codul Muncii:
"(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: [...]
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti."
Curtea Constitutionala constata ca, "in urma efectuarii testului de proportionaitate vizand masura restrangerii exercitiului dreptului la munca, suspendarea contractului individual de munca ca efect al formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului nu intruneste conditia caracterului proportional, masura fiind excesiva in raport cu obiectivul ce trebuie atins, astfel ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) teza intai din Legea nr. 53/2003 sunt neconstitutionale."
In cadrul Deciziei CCR nr. 279 se precizeaza faptul ca desi in Codul Muncii se instituie o masura de protectie pentru drepturile salariatului suspendat, reglementarea cauzelor de suspendare nu poate lasa deschisa posibilitatea emiterii unor decizii arbitrare sau netemenice. Acest lucru este total natural avand in vedere faptul ca cerintele constitutionale trebuie respectate si nu doar sa se asigure masuri cu caracter reparator sau solutii alternative.
Aici este vorba despre faptul ca salariatul care era suspendat, daca era declarat nevinovat, era repus in drepturile de care ar fi fost lipsit pe perioada suspendarii contractului, cu despagubirile de rigoare.
Insa solutia nu este niciodata sa gasim metode prin care sa reparam eventuale neajunsuri, ci sa le prevenim.
Sursa: Decizia CCR nr. 279 din 2015