CCR schimba Codul Muncii. Angajatorii nu mai pot suspenda contractul salariatilor cu plangeri penale

suspendarea contractului de muncasuspendare contract de munca plangere penalaplangere penala angajatsuspendare contract plangere penalamaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Desi sunt specialisti in legislstia muncii care ne spun ca angajatorii oricum nu ar fi trebuit sa suspende contractele de munca ale angajatilor in momentul in care se formuleaza plangeri penale impotriva acestora (fiindca se poate ca salariatul sa fie nevinovat), acum avem si temeiul legal necesar.

Decizia CCR nr. 279 din 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 53 din 2003  - Codul Muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 431. Acest act produce efecte din momentul publicarii.


Concret, angajatorii nu mai au voie sa suspende contractele individuale de munca ale salariatilor cand se formuleaza plangeri penale impotriva acestora. Curtea Constitutionala a Romania a precizat ca aceasta masura este excesiva si neconstitutionala.


"Cauza fiind in stare de judecata, presedintele acorda cuvantul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca neintemeiata. In acest sens, arata ca suspendarea contractului individual de munca in urma formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului nu are semnificatia unei sanctiuni. De asemenea, considera ca nu este incalcat dreptul la munca, de vreme ce salariatul poate desfasura o alta munca la un alt angajator sau chiar la cel care i-a suspendat contractul de munca, dar pe un post cu care nu este incompatibil.", se precizeaza in cadrul Deciziei nr. 279 din 2015.


Asadar, sunt considerate neconstitutionale dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 53 din 2003, Codul Muncii:

"(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: [...]

b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti."



Curtea Constitutionala constata ca, "in urma efectuarii testului de proportionaitate vizand masura restrangerii exercitiului dreptului la munca, suspendarea contractului individual de munca ca efect al formularii unei plangeri penale de catre angajator impotriva salariatului nu intruneste conditia caracterului proportional, masura fiind excesiva in raport cu obiectivul ce trebuie atins, astfel ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) teza intai din Legea nr. 53/2003 sunt neconstitutionale."


In cadrul Deciziei CCR nr. 279 se precizeaza faptul ca desi in Codul Muncii se instituie o masura de protectie pentru drepturile salariatului suspendat, reglementarea cauzelor de suspendare nu poate lasa deschisa posibilitatea emiterii unor decizii arbitrare sau netemenice. Acest lucru este total natural avand in vedere faptul ca cerintele constitutionale trebuie respectate si nu doar sa se asigure masuri cu caracter reparator sau solutii alternative.

Aici este vorba despre faptul ca salariatul care era suspendat, daca era declarat nevinovat, era repus in drepturile de care ar fi fost lipsit pe perioada suspendarii contractului, cu despagubirile de rigoare.

Insa solutia nu este niciodata sa gasim metode prin care sa reparam eventuale neajunsuri, ci sa le prevenim.


Sursa: Decizia CCR nr. 279 din 2015

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
suspendarea contractului de muncasuspendare contract de munca plangere penalaplangere penala angajatsuspendare contract plangere penalamaria nicutar

Data aparitiei: 17 Iunie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CCR schimba Codul Muncii. Angajatorii nu mai pot suspenda contractul salariatilor cu plangeri penale Nota: 3.96 din 5 - 52 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]