Rata somajului a urcat, in august, la 5,5% - cati someri sunt in Romania?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
02 Octombrie 2024
02 Octombrie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
rata somaj august 2024legea somajului
Rata somajului a urcat, in august, la 5,5% - cati someri sunt in Romania?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca, potrivit oficialilor, rata somajului in forma ajustata sezonier a urcat, in august, la 5,5%, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna iulie 2024.

Aceste date au fost publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Pe sexe, rata somajului la barbati a depasit-o cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile fiind 5,8% in cazul persoanelor de sex masculin si 5,1% in cazul celor de sex feminin). Retine in continuare atentia nivelul ridicat, de 23,2%, al ratei somajului in randul tinerilor (15-24 ani).

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) a fost de 452.300 persoane in august, in crestere atat fata de luna precedenta (451.200 persoane) cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut (449.500 persoane).
 

Rata somajului a fost estimata la 4,4% pentru luna august 2024

 

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,4% pentru luna august 2024 (4,2% in cazul femeilor si 4,6% al barbatilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 76,3% din numarul total al somerilor estimat pentru luna august 2024, a mai concluzionat INS.

Va reamintim ca, potrivit legii somajului - legea nr.76/2002, angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.
 

Obligatii furnizori de servicii de ocupare 

 

Furnizorii de servicii de ocupare acreditati au obligatia de a comunica lunar agentiilor pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul date privind numarul somerilor mediati si incadrati in munca.

Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale, ocuparea locurilor de munca vacante care au fost comunicate, in termen de o zi de la data ocuparii acestora, in conditiile legii.

Drepturile cuvenite in sistemul asigurarilor pentru somaj din Romania se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte.

Indemnizatiile de somaj aferente drepturilor prevazute mai sus pot fi transferate in alte tari, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte, in moneda tarilor respective sau intr-o nalta moneda asupra careia s-a convenit.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]