Semnale de alarma

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Joi, 29 noiembrie 2007 - Prof. univ. dr. Nicolae Voiculescu

Diverse institutii trag o serie de semnale de alarma vizavi de evolutia pietei fortei de munca din grupul de tari din care face parte si Romania. Astfel, analistii atrag atentia asupra riscului ca statele din Europa Centrala si de Est sa nu mai prinda din urma niciodata tarile din Vest, din cauza exodului de specialisti.

Plecarea masiva a fortei de munca specializate catre statele dezvoltate ale Uniunii Europene va avea repercusiuni in tarile din estul continentului. Acesta este principalul motiv pe care raportul din editia online a publicatiei EUObserver il consemneaza a fi la baza decalajului economic dintre tarile puternic industrializate ale UE si cele in curs de dezvoltare. Deocamdata Romania nu se afla intr-o situatie-limita, chiar daca lipsa specialistilor din mai multe domenii a inceput sa se faca resimtita.

La randul sau, un raport al grupului de analiza al Consiliului Lisabona, cu sediul la Bruxelles avertizeaza ca tarile din Europa Centrala si de Est risca sa nu mai prinda din urma statele din Europa de Vest, atata vreme cat potentialul de crestere economica pe termen lung in regiune este subminat de o crestere a diferentei de capital uman fata de vestul continentului.

Printre problemele identificate se numara scaderea demografica, exodul creierelor, rata ridicata a somajului, investitii neadecvate in educatie si neglijarea abilitatilor celor incadrati in munca care au depasit varsta de 45 de ani. Se recomanda in acest context sa fie oprite pensionarile timpurii, sa se reduca rata somajului, sa se stimuleze munca part-rime.

De asemenea, lipsa de investitie in oameni care au depasit varsta de 45 de ani, aproape o treime din populatie, duce la crearea unei "generatii pierdute".
in ce priveste sistemul de invatamant, el este mai mult sau mai putin conform cu cel al tarilor vestice, dar este loc de imbunatatiri, indica studiul citat.

Autoritatile guvernamentale se pare insa ca nu sunt foarte ingrijorate. Un oficial al Ministerului Muncii apreciaza ca populatia Romaniei permite o reinnoire a specialistilor care pleaca. in plus, el considera ca nu putem privi emigratia ca pe un lucru rau. Multi dintre emigrantii romani se intorc aducand cu ei nu doar bani, ci si modele de comportament, valori spirituale si elemente de civilizatie, care usor-usor ridica standardele societatii romanesti.

Nu se face o selectie negativa prin aceasta emigratie, in sensul ca in Vest pleaca doar cei buni si raman in Romania doar cei mai putin capabili.

Asa o fi cum sustine oficialul mentionat, dar daca ar fi disponibila o situatie procentuala, am putea observa si care este proportia intre cei buni, din punct de vedere profesional care pleaca si cei care raman in tara.

De aceea, pentru ca lucrurile sa se miste la noi, unitatile economice trebuie sa-si motiveze in mod real salariatii lor pentru ca lipsa motivarii atrage in mod necesar o calitate slaba a muncii depuse, risipa de materiale, absenteism ridicat si cheltuieli suplimentare cu formarea unor noi angajati.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 29 Noiembrie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Semnale de alarma Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]