Semnale de alarma

29 Noiembrie 2007
29 Noiembrie 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Joi, 29 noiembrie 2007 - Prof. univ. dr. Nicolae Voiculescu

Diverse institutii trag o serie de semnale de alarma vizavi de evolutia pietei fortei de munca din grupul de tari din care face parte si Romania. Astfel, analistii atrag atentia asupra riscului ca statele din Europa Centrala si de Est sa nu mai prinda din urma niciodata tarile din Vest, din cauza exodului de specialisti.

Plecarea masiva a fortei de munca specializate catre statele dezvoltate ale Uniunii Europene va avea repercusiuni in tarile din estul continentului. Acesta este principalul motiv pe care raportul din editia online a publicatiei EUObserver il consemneaza a fi la baza decalajului economic dintre tarile puternic industrializate ale UE si cele in curs de dezvoltare. Deocamdata Romania nu se afla intr-o situatie-limita, chiar daca lipsa specialistilor din mai multe domenii a inceput sa se faca resimtita.

La randul sau, un raport al grupului de analiza al Consiliului Lisabona, cu sediul la Bruxelles avertizeaza ca tarile din Europa Centrala si de Est risca sa nu mai prinda din urma statele din Europa de Vest, atata vreme cat potentialul de crestere economica pe termen lung in regiune este subminat de o crestere a diferentei de capital uman fata de vestul continentului.

Printre problemele identificate se numara scaderea demografica, exodul creierelor, rata ridicata a somajului, investitii neadecvate in educatie si neglijarea abilitatilor celor incadrati in munca care au depasit varsta de 45 de ani. Se recomanda in acest context sa fie oprite pensionarile timpurii, sa se reduca rata somajului, sa se stimuleze munca part-rime.

De asemenea, lipsa de investitie in oameni care au depasit varsta de 45 de ani, aproape o treime din populatie, duce la crearea unei "generatii pierdute".
in ce priveste sistemul de invatamant, el este mai mult sau mai putin conform cu cel al tarilor vestice, dar este loc de imbunatatiri, indica studiul citat.

Autoritatile guvernamentale se pare insa ca nu sunt foarte ingrijorate. Un oficial al Ministerului Muncii apreciaza ca populatia Romaniei permite o reinnoire a specialistilor care pleaca. in plus, el considera ca nu putem privi emigratia ca pe un lucru rau. Multi dintre emigrantii romani se intorc aducand cu ei nu doar bani, ci si modele de comportament, valori spirituale si elemente de civilizatie, care usor-usor ridica standardele societatii romanesti.

Nu se face o selectie negativa prin aceasta emigratie, in sensul ca in Vest pleaca doar cei buni si raman in Romania doar cei mai putin capabili.

Asa o fi cum sustine oficialul mentionat, dar daca ar fi disponibila o situatie procentuala, am putea observa si care este proportia intre cei buni, din punct de vedere profesional care pleaca si cei care raman in tara.

De aceea, pentru ca lucrurile sa se miste la noi, unitatile economice trebuie sa-si motiveze in mod real salariatii lor pentru ca lipsa motivarii atrage in mod necesar o calitate slaba a muncii depuse, risipa de materiale, absenteism ridicat si cheltuieli suplimentare cu formarea unor noi angajati.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]