Parlamentul European (PE) solicita instituirea de masuri mai puternice in vederea combaterii somajului in randul tinerilor.
Somajul in randul tinerilor reprezinta cea mai mare amenintare la adresa viitorului Europei si combaterea sa, PE propune finantare UE mai mare in viitoarele bugete, pentru programele ce vizeaza realizarea de noi locuri de munca, informeaza Parlamentul European, prin Biroul de informare din Romania.
Parlamentul European cere masuri mai puternice de combatere a somajului in randul tinerilor, standarde minime pentru ucenici si salarii decente.
Mai mult, reprezentantii PE solicita majorarea finantarii UE pentru programele ce creeaza locuri de munca.
"O crestere economica de durata este imposibila fara reducerea inegalitatilor", se arata in textul aprobat cu 502 de voturi pentru, 112 impotriva si 22 de abtineri.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Conform deputatilor europeni, nivelul somajului in randul tinerilor a crescut fara precedent, fiind de cca 23% in UE, cu varfuri de peste 50% in unele state membre.
In total, discutam despre un numar de 5,3 milioane de europeni care su varste mai mici de 25 de ani si sunt someri.
In cadrul rezolutiei se arata ca se cere monitorizare atenta din partea Comisiei in vederea implementarii schemelor de garantare pentru tineri.
Mai mult, in cadrul rezolutiei se cere ca finantarea UE pentru Initiativa de combatere a somajului in randul tinerilor sa fie mai mare decat este in prezent, de 6 miliarde de euro.
Care sunt masurile suplimentare prin care se poate reduce rata somajului in randul tinerilor, conform deputatilor? Discutam despre actiunile care vor descuraja abandonul scolar, actiunile care promoveaza formarea profesionala si uceniciile. De asemenea, sunt vizate si strategii mai complexe pentru cei care nu detin loc de munca si nu sunt inscrisi intr-un program educational.
"Statele membre UE ar trebui sa utilizeze si Fondul Social European sau ERASMUS+ pentru a finanta proiecte care sa promoveze uceniciile si sa combata saracia si excluderea sociala", spun deputatii europeni.
"Rezolutia subliniaza ca este important ca tinerii sa obtina calificari transversale, cum ar fi cunostinte despre tehnologiile informatiei, capacitatea de leadership, gandire critica si limbi straine, printre altele prin studii in strainatate. Statele membre care au in vedere posibila viitoare structura a economiilor lor ar trebui sa dea prioritate stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii in programele educationale, intrucat aceste profile vor fi foarte cautate pe piata muncii.
Deputatii mai cer statelor membre sa se asigure ca tinerii au acces la locuri de munca de calitate care ofera stabilitate si siguranta si care corespund standardelor de munca generale. Pentru a incuraja crearea de locuri de munca, guvernele ar trebui sa reduca povara administrativa pentru liber profesionisti, micro-intreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii, sa introduca politice favorabile de taxare si sa creeze un climat mai favorabil pentru investitiile private. ", se precizeaza pe site-ul Parlamentul European, prin Biroul de informare din Romania.
sursa: www.europarl.ro