Cel mai amplu program de combatere a somajului in randul tinerilor, din ultimii 25 ani

Maria Nicutar
Maria Nicutar
08 Aprilie 2015
08 Aprilie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
angajare tinerisimulare angajarecombaterea somajului in randul tinerilormaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Garantia pentru Tineret se doreste a fi cel mai amplu program de combatere a somajului in randul tinerilor, din ultimii 25 de ani.

Conform celui mai recent comunicat de presa dat publicitatii pe site-ul Ministerului Muncii, reiese faptul ca astazi a fost lansata campania de informare privind Planul de Implementare a Garantiei pentru Tineret.

De anul acesta, planul beneficiaza de o suplimentare de 343 de milioane de euro din fonduri europene, ajungandu-se la un buget total de 470,48 de milioane de euro.

Acest program va deveni astfel cel mai amplu si mai coerent program guvernamental destinat tinerilor, din ultimii 25 de ani.

Lansarea a avut loc la Palatul Victoria, sala Transilvania si s-a desfasurat in prezenta domnului Valdis Dombrovskis – vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar european pentru moneda euro si dialog social, a domnului Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului Romaniei si a doamnei Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Obiectivul principal al “Garantiei pentru Tineret” este reducerea somajului in randul tinerilor care au varsta cuprinsa intre 16 si 24 ani, prin facilitarea obtinerii de locuri de munca de calitate.

Sunt vizati tinerii cu varsta mai mica de 25 ani. Daca acestia isi pierd locul de munca sau  nu gasesc unul dupa terminarea studiilor, este de dorit sa primeasca o oferta de buna calitate, fie de angajare, fie de continuare a educatiei sau de intrare in ucenicie, ori de efectuare a unui stagiu. Oferta va fi primita in decurs de 4 luni de la inregistrarea la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Care sunt masurile prin intermediul carora programul va fi implementat?

Ucenicie si stagii

In acest caz discutam despre planul de acordare de subventii pentru ucenicie angajatorilor, dupa cum urmeaza: 300 lei/luna/ucenic si se asigura din Bugetul Asigurarilor pentru Somaj. Alti 250 euro/luna/ucenic se acorda din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau din “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”.

Atentie la faptul ca sumele se acorda pe o perioada intre 1 si 3 ani, in functie de nivelul de calificare pentru care se organizeaza ucenicia, adica pe perioada derularii schemei.

Subventia pentru stagii este acordata, de asemenea, angajatorilor: 750 lei/luna/stagiar, se acorda de la Bugetul Asigurarilor pentru Somaj. Alti 300 euro/luna/stagiar se acorda din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”. Sumele se acorda pe o perioada de 6 luni, adica pe toata perioada derularii schemei.", conform anuntului dat publicitatii pe site-ul Ministerului Muncii.

Stimularea angajatorilor prin acordarea de subventii
In mod concret se doreste recrutarea tinerilor absolventi de catre companii, pentru a le oferi un loc de munca, dupa cum urmeaza: 500 lei/luna/angajat se acorda de la Bugetul Asigurarilor pentru Somaj. "Alti 200 euro/luna/angajat se acorda din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”. Sumele se acorda pe o perioada de 12 luni", informeaza Ministerul Muncii.

Acordarea primelor de incadrare
In acest caz discutam despre o prima care se va acorda tinerilor care ocupa un loc de munca intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 50 km fata de domiciliu, dupa cum urmeaza: 1.000 lei/luna se acorda o singura data de la Bugetul Asigurarilor pentru Somaj. "Alti 250 euro/luna se acorda din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”, timp de 12 luni", se precizeaza in cadrul comunicatului.

Acordarea primelor de instalare
Prima de instalare este suma acordata tanarilor care isi schimba domiciliul pentru ocuparea unui loc de munca. "Astfel, 3.500 lei se acorda o singura data de la Bugetul Asigurarilor pentru Somaj. In plus, tanarului i se mai acorda inca 1.000 euro din fonduri europene, si anume din Fondul Social European sau “Initiativa privind Ocuparea Tinerilor”, se precizeaza in cadrul comunicatului de presa

Stimularea tinerilor pentru initierea de afaceri si crearea de intreprinderi mici si mijlocii

Evaluarea gratuita a competentelor obtinute in sistem nonformal si informal

Centrele de evaluare de competente care implementeaza aceasta masura primesc 400 euro pentru fiecare tanar evaluat.

Formarea profesionala
Furnizorii de formare profesionala autorizati, in conditiile legii, care organizeaza cursurile primesc 400 euro pentru fiecare tanar format.


Acordarea de acompaniament personalizat tinerilor cu risc de marginalizare sociala
In mod concret, se doreste facilitarea integrarii pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala: tineri cu dizabilitati, tineri de etnie roma sau cei care parasesc sistemul institutionalizat de crestere a copilului.

 Angajatorii vor primi in fiecare lunapentru fiecare persoana din aceasta categorie, o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, insa in limita a de doua ori valoarea indicatorului social de referinta (500 lei, in prezent), in vigoare la data incadrarii in munca, pana la expirarea duratei contractului de solidaritate.


Orientare si consiliere in cariera
Entitatile care vor opta pentru acordarea acestor masuri vor putea beneficia de o alocare medie de 100 euro din fonduri europene pentru fiecare tanar consiliat.


Care sunt pasii pentru a obtine un loc de munca?

1. Inregistrarea. Primul pas presupune inregistrarea la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din judetul sau sectorul unde locuieste tanarul/tanara. Adresa si datele de contact sunt disponibile pe www.garantiapentrutineret.ro.

2. Intalnirea cu un consultant

3. Obtinerea unei oferte de calitate

Sursa: Ministerul Muncii



NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]