Propunere legislativa importanta: Primul loc de munca pentru tinerii fara experienta profesionala. O noua lege ar putea intra in vigoare din 2016

Isabela Alexe
Isabela Alexe
25 Mai 2015
25 Mai 2015
Isabela Alexe
Isabela Alexe
locuri de munca pentru tinerilocuri de munca tineri fara experienta profesionalaangajare tineri fara experienta profesionalaangajare tineri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca la Senat a fost inregistrata o propunere legislativa importanta. "Primul loc de Munca" ar putea aduce vesti bune pentru reducerea ratei somajului in randul tinerilor lipsiti de experienta profesionala.

Care sunt obiectivele acestui proiect de lege?

Se doreste reducerea ratei somajului in randul tinerilor lipsiti de experienta profesionala si stimularea cererii de forta de munca in vederea angajarii. De asemenea, se doreste facilitarea dobandirii de competente si abilitati profesionale de catre tinerii fara experienta profesionala si asigurarea tranzitiei rapide de la scoala la piata muncii. Rezultatul final va fi combaterea efectelor sociale ale inactivitatii in randul tinerilor.

"...propunerea noastra este ca angajatorii care incadreaza persoane aflate in cautarea primului loc de munca, pe durata nedeterminata, tineri, cu varsta cuprinsa intre 16 – 29 de ani, sa beneficieze de la Bugetul asigurarilor pentru somaj prin subventionare de la Bugetul de stat de un ajutor financiar egal cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni."

Cum se doreste indeplinirea acestor obiective, in lumina prezentului proiect de lege?


Angajatorii vor fi stimulati sa incadreze in munca, cu norma intreaga, pe durata nedeterminata, tineri cu varsta cuprinsa in intervalul 16-29 de ani. Astfel, angajatorii vor primi lunar, pentru fiecare tanar incadrat pe primul loc de munca, o suma egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Mai mult, angajatorii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate pentru aceste persoane, pentru o perioada de 18 luni.

Conditie esentiala. Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca cu acesti tineri pentru minim 36 de luni de la data incheierii contractelor de munca.

Masurile se vor acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de tinerii angajati.

Atentie la faptul ca angajatorii care vor inceta raporturile de munca ale tinerilor anterior termenului de 36 de luni sunt obligati sa restituie in totalitate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare tanar pentru care a incetat raportul de munca. Aici se adauga si dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raportului de munca, in conditiile in care incetarea sa a avut loc la initiativa angajatorului.

"Astfel, persoanaelor aflate in cautarea primului loc de munca cu varsta cuprinsa intre 16-29 de ani li se va asigura angajarea pentru o perioada de cel putin 36 de luni si posibilitatea de a dobandi experienta in munca, drept pentru care formulam prezenta propunere legislativa.", se precizeaza in expunerea de motive a acestui proiect de lege.

Iata si cateva pasaje importante din expunerea de motive a prezentului proiect de lege:

"Cea mai mare grija a romanilor in anul 2014 a fost legata de lipsa locurilor de munca, dar este imbucurator faptul ca mai mult de jumatate dintre acestia cred ca lucrurile merg intr-o directie buna si au speranta ca aceasta importanta problema a lor se va rezolva.

Cei mai afectati de lipsa unui loc de munca sunt tinerii care sunt in cautarea unui loc de munca, adica acei tineri carora li se tot precizeaza ca nu au experienta necesara pentru a fi angajati."

Conform analizei precizate in expunerea de motive, in luna ianuarie 2015, in Romania erau inregistrati nu mai putin de 493.415 someri, dintre care 71.678 de someri cu varsta sub 25 de ani si 41.209 de someri cu varsta in intervalul 25-29 de ani.

Pe data de 28 octombrie 2015, acest proiect de lege a primit aviz de la Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati.

Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.



Prezenta lege a fost votat favorabil la Senat si urmeaza sa fie votat si la Camera deputatilor. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema. In acest moment discutam doar despre un proiect de lege. Prevederile de mai sus nu se aplica in acest moment.


Sursa: Senat.ro

Camera Deputatilor



 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]