"Un salariat a fost angajat la o companie de apa, de unde i-a incetat CIM prin desfiintarea postului. Salariatul in cauza a fost numit si secretar in cadrul ARA pentru un anumit Comitet teritorial de apa, cu CIM -2 ore, pe perioada nedeterminata. Incepand cu 01.10.2020 i-au suspendat CIM pe motiv COVID, fara o data de sfarsit. (Nu a beneficiat de
somaj tehnic. Incetand CIM la Compania de Apa unde a avut functia de baza, in Sedinta din 18.05.2022 Comitetul teritorial Olt solicita revocarea din functie a secretarului si incetarea CIM in cauza. Cu ce art. din Codul muncii ii pot inceta cei de la ARA salariatului in cauza, CIM de 2 ore pe durata nedeterminata?"
Raspunsul specialistilor:
Salariatului caruia i-a incetat CIM prin desfiintarea postului i s-a incheiat un alt CIM cu timp partial de doua ore, pe durata nedeterminata.
Intelegem ca in baza acestui CIM de doua ore pe zi el desfasura activitatea de secretar in cadrul ARA pentru un anumit Comitet teritorial de apa.
Si ca acest contract a fost suspendat pentru somaj tehnic inca din data de 01.10.2020.
In Sedinta din 18.05.2022 Comitetul teritorial Olt solicita revocarea din functia de secretar si incetarea CIM-ului.
Prin revocarea din functia de secretar intelegem de fapt ca s-a desfiintat postul de secretar, daca functia pe care a fost angajat este cea de secretar.
Daca functia pe care a fost angajat cu CIM cu timp partial de doua ore pe zi este o alta functie si numirea in functia de secretar nu are legatura cu functia din contract, revocarea din functia de secretar nu poate determina concedierea salariatului deoarece el nu mai are calitatea de secretar dar are functia din contract.
Daca functia din contract este una si aceeasi cu functia de secretar, atunci postul se desfinteaza situatie in care aceasta functie de secretar, nu poate fi preluata de o alta persoana cel putin pentru 45 de zile.
In acest caz temeiul incetarii CIM este art. 65 din Codul muncii, desfiintarea postului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<