Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 08 - 12 august 2016, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 1.715.300 de lei, adica 381.177 de euro. Au fost depistate 181 de persoane care lucrau la negru si au fost sanctionati in tatal peste 1.400 de angajatori.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 390.000 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 76 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind
accidente de munca. Au fost sanctionati 1037 de angajatori in domeniu.
In domeniul relatiilor de munca, la nivel national s-au aplicat in aceeasi perioada amenzi in valoare de 1.325.300 de lei din care 990.000 de lei pentru
munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut 9 propuneri de cercetare penala. Au fost sanctionati 328 de angajatori.
"Cu toate ca ne aflam in ultima luna de vara, atragem atentia angajatorilor, poate pentru ultima data, ca au obligatii legale fata de lucratorii expusi la canicula. Acolo unde se lucreaza in spatii deschise si se desfasoara activitati ce necesita efort fizic deosebit, angajatorul poate reduce durata zilei de munca sau poate esalona ziua de lucru pe doua perioade.
Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri: asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate, reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme", a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<