Analizam o speta cu adevarat complicata, cu privire la o companie care implementeaza un sistem de bonusare pentru anumiti salariati, NU pentru toti!
Se mentioneaza ca salariatii isi aleg daca doresc suma bruta sau tichete de masa.
"Ceilalti salariati din cadrul companiei nu au bonus si in consecinta nici posibilitatea de a opta pentru una dintre variantele de mai sus."
Angajatorul doreste sa stie daca este obligatorie mentionarea tichetelor de masa in CCM si daca nu este suficient ca sunt trecute in procedura de bonusare.
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
In primul rand, tinem cont de actele normative care reglementeaza acordarea tichetelor de masa: : Legea 142/1998
privind acordarea tichetelor de masa si HG pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998
privind acordarea tichetelor de masa.
Astfel, tinand cont de prevederile art. 1 alin (1) din Legea 142/1998, intelegem ca saariati din societati comerciale, regii autonome si din sectorul bugetar, unitati cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa.
Art. 2 din Normele de aplicare a Legii 142/1998 stabileste ca, angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Potrivit acestor dispozitii, intelegem ca numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa se stabileste prin CCM.
Expertii apreciaza ca in masura in care exista contract colectiv de munca la nivelul unitatii este obligatoriu ca numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor precum si criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii sa fie prevazute in acest contract.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro