Cei care care au venituri mici vor avea dificultati dupa introducerea impozitului global

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Aprilie 2017
21 Aprilie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
impozit global 2017venituri miciimpozitare 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul vrea sa includa in baza de calcul toate veniturile realizate de persoanele fizice intr-un an calendaristic, iar in acest sens ar putea fi introdus impozitul pe venitul global.

Asadar, suma obtinuta din venitul global ar putea beneficia de anumite deductibilitati, iar rezultatul final ar fi taxat cu o cota unica de 10%. Conform ministrului finantelor, impozitul pe venit ar putea fi redus de la 16% la 10% si transformat in impozit pe veniturile globale.

Conform unui proiect al Codului economic anuntat de Ministerul Finantelor, care va include si Codul fiscal, angajatorii ar putea scapa de plata lunara a impozitului pe venit, pentru angajatii lor....citeste mai multe detalii aici >>>

Acest sistem de impozitare ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Daca acest fapt se va petrece, primele plati de impozit pe venitul global, pentru anul 2018, vor fi facute in prima jumatate a anului 2019, informeaza Mediafax.


Daca acest proiect se aplica, cei mai afectati vor fi cei care „traiesc de pe-o zi pe alta”, acestia nefiind obisnuiti sa puna bani deoparte pentru a-si plati taxele.

Acestia vor fi cei mai expusi la riscul de neadaptare la regimul impozitului pe venitul global, a declarat joi consultantul fiscal Emilian Duca.

„Un muncitor in constructii a castigat bine vara, dar apoi este concediat toamna; anul urmator, se va trezi si cu bani de dat la Fisc, si fara serviciu. Astfel de persoane, care traiesc de pe-o zi pe alta, nu au obisnuinta de a pune bani deoparte atunci cand castiga mai mult si astfel vor cele mai expuse”, a detaliat consultantul fiscal, vorbind la ZF Live despre impozitul pe venitul global.

„In general, persoanele cu venituri mici vor trebui sa aiba o evidenta a fiecarei cheltuieli in parte, sa aiba inclusiv bani pregatiti pentru plata taxelor, sunt lucruri pe care acum doar putini le fac. Cred ca in practica vor fi dificultati mai mari la nivelul persoanelor cu o educatie financiara mai redusa”, a mai adaugat Emilian Duca.

Consultantul mai declarat ca lucrurile nu se opresc aici si vor mai exista „surprize”. "De exemplu, in cazul veniturilor realizate din chirii, scutirile scad de la 40% la 20% sau ca, in cazul castigurilor din premii (pariuri, loterie etc.), dispare plafonul de scutire si intreaga suma va deveni impozabila. Pensiile, dar si ajutoarele sociale vor fi incluse in calculul venitului global", a mai spus Emilian Duca.


De ce statul roman va pierde, daca va fi introdus impozitul global?


Consultantul fiscal a mai ridicat in discutie o chestiune importanta. Statul va pierde din impozitul pe gospodarie:
„Va fi mai bine pentru o parte destul de importanta dintre cei care platesc impozite in momentul de fata, in special pentru cei cu venituri mici, cu salariile mici, familiile cu multi copii. Cei care vor pierde, in buna masura, eu estimez ca sunt cei din clasa medie, cei care au venituri din salarii semnificative, care au pachete de bonusare destul de avantajoase”, a spus Emilian Duca.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]