Incepem prin a mentiona ca registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL) se completeaza in ordinea incheierii contractelor individuale de munca si cuprinde salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
Potrivit art. 160 din Codul muncii salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Dintre elementele salariului, in REVISAL se inregistreaza salariul de baza lunar brut si sporurile, asa cum sunt ele prevazute in contractul individual de munca.
Iata o situatie concreta intalnita in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Am nevoie la cotractul de munca individual de munca de un act aditional model cu referire la un anumit bonus de salarizare pe praguri de bonusare pentru atingerea criteriilor de performanta, pentru eficienta si altele. Acest act aditional se transmite pe Revisal?"
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orice angajat si angajator trebuie sa fie constient de faptul ca bonusul reprezinta adaos la salariul de baza.
Potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Elemenetele contractului de munca reglementate de art. 17 alin. (3) din Codul muncii, sunt urmatoarele:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
(...)
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
(...)
...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>
Bonusurile acordate salariatilor reprezinta un element constitutiv al veniturilor salariale.
Conform art. 162 alin. (2) din Codul muncii, salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
ATENTIE! Asadar, in baza prevederilor legale, bonusurile se mentioneaza in contractul individual de munca, prin act aditional.
In consecinta, in contractul individual de munca, la rubrica „salarizare” se specifica salariul de baza, sporurile, indemnizatiile, precum si alte adaosuri.
Bonusurile vor fi mentionate la rubrica „alte adaosuri”.
Acest act aditional NU se inregistreaza in Revisal.
Sursa: PortalCodulMuncii