Suedia este una dintre tarile cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa. Suedia va testa ziua de lucru cu sase ore de munca in loc de opt, obiectivul fiind cel de a imbunatati locurile de munca si de a sprijini sanatatea angajatilor, noteaza Le Monde.
„Vrem sa aratam beneficiile reducerii programului de lucru“, declara Mats Pilhem, viceprimarul Göteborgului si membru al Partidului de Stanga, formatiunea care a initiat proiectul.
Care este teoria din spatele acestei decizii? Autoritatile locale mizeaza pe ipoteza ca scaderea zilelor de concedii medicale si a numarului de accidente profesionale va compensa in parte investitia, estimata la 5-7 milioane de coroane (550.000-770.000 de euro), suma reprezentand costuri suplimentare cu personalul si tarifele percepute pentru evaluare de catre un cercetator, informeaza Ziarul Financiar.
„Daca scad concediile pe caz de boala, asigurarile sociale si sectorul de sanatate vor face economii. Sunt curios sa vad rezultatele in privinta personalului, dar si pe cele privind pensionarile“, a afirmat viceprimarul.
Mai mult, Mats Pilhem mai noteaza: „Oamenii vor beneficia de contracte de munca pe perioada nedeterminata deoarece vom avea nevoie ulterior de competenta lor in alta parte in oras“.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Experimentul prezent va dura 12 luni si se va aplica la o scara modeste, in cadrul unui centru de ingrijire a batranilor.
Ziarul Financiar aminteste faptul ca aceasta idee nu este noua, economisti si intelectuali fiind de parere ca este nevoie de scurtarea zilei de lucru, o parte din munca fiind preluata de masini. Astfel, lucratorii ar putea beneficia de mai mult timp liber, noteaza The Independent.
Mai mult, sursa mai mentioneaza ca exista dovezi clare conform caruia, un program prelungit de lucru nu aduce mai multa productivitate, ci erodeaza randamentul.