Ce document ar trebui sa intocmeasca angajatorul pentru salariatii care nu lucreaza intr-o saptamana mai putin de 8 ore (nu exista suficiente comenzi), iar in saptamana urmatoare se va lucra mai mult de 8 ore?
Raspunsul specialistului:
Din cele mentionate in intebare intelegem ca este vorba de situatia unui program de lucru inegal al salariatului in cadrul unei luni, in functie de comenzile primite de societate.
Codul muncii reglementeaza la art. 116 alin. (1), referitor la repartizarea inegala a programului de lucru, ca modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
La art. 117 din Codul muncii se prevede ca programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic
Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica
INTOTDEAUNA cand vine in control,
detalii aici >>>
Insa situatia prezentata de dumneavoastra nu se incadreaza exact in cele reglementate de Codul muncii, intrucat repartizarea inegala a programului de lucru nu este in cadrul unei saptamani de lucru ci in cadrul unei luni.
In aceasta situatie apreciem ca in regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca trebuie sa existe precizarea faptului ca se poate face repartizare inegala a timpului de lucru in decursul unei luni, iar programul de lucru efectiv se stabileste prin decizie a reprezentantului legal/directorului care se aduce la cunostinta salariatului pe baza de semnatura iar programul se afiseaza la sediul angajatorului.
Intr-o asemenea decizie mentionati ca programul de lucru se repartizeaza inegal astfel: alternativ o saptamana cu un anumit program intre orele: [mentionati intervalul orar], urmatoarea saptamina cu alt program intre orele: [mentionati intervalul orar]. Acest document trebuie adus la cunostinta salariatului pe baza de semnatura.
Trebuie sa va asigurati ca la sfarsitul lunii, salariatul a realizat norma pe care o are trecuta in contractul individual de munca.
Ca intotdeauna, avem o solutie profesionista pentru dvs. - Ghidul practic Totul despre timpul de munca, axat exact pe rezolvarea celor mai frecvente neclaritati intalnite de companii in activitatea lor de zi cu zi.
Acest ghid face doua lucruri:
- explica impecabil cadrul legislativ la zi aplicabil
- ofera solutii detaliate pentru cca 50 de spete sensibile cu care se confrunta mediul HR, COMANDA ACUM >>>
Referitor la contractul individual de munca, apreciem ca in continutul acestuia, la clauza de la lit. H pct. 1 lit. a), ar trebui prevazut ca programul de lucru este inegal si ca repartizarea acestuia se face prin emiterea unor decizii care sunt aduse la cunostinta salariatului
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<