Va prezentam cateva informatii esentiale, cu privire la securitatea la incendiu, conform Ghidului Practic de Aparare Impotriva Incendiilor:
Securitatea la incendiu este o cerinta esentiala in domeniul apararii impotriva incendiilor ale carei obiectiv este reducerea riscului de incendiu. Acest obiectiv poate fi atins prin:
a) asigurarea masurilor de prevenire a incendiilor in fazele de proiectare si executare a constructiilor, instalatiilor si amenajarilor si mentinerea lor la parametrii proiectati in exploatarea acestora, in conformitate cu prevederile reglementarilor specifice;
b) echiparea si dotarea constructiilor, instalatiilor si amenajarilor cu mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor, in conformitate cu prevederile reglementarilor specifice;
c) organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor;
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Concedierea perfect legala
d) asigurarea interventiei pompierilor in cazul producerii unor incendii la constructii, instalatii si amenajari, precum si a altor forte de salvare a persoanelor si bunurilor
Ce este scenariul de securitate la incendiu si cine are obligatia elaborarii lui? Scenariul de securitate la incendiu reprezinta acea parte a pieselor scrise ale proiectului unei constructii, instalatii sau amenajarii, care sintetizeaza regulile si masurile de aparare impotriva incendiilor stabilite prin documentatiile tehnice de proiectare/executie elaborate. Prin intermediul lui sunt estimate conditiile tehnice ce trebuie asigurate si actiunile ce trebuie intreprinse in caz de incendiu pentru a fi indeplinita cerinta esentiala "securitatea la incendiu".
Caietul Seminarului de PSI>>>
INFO
Structura scenariului de securitate la incendiu se regaseste in anexa la Metodologia de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu, aprobata prin Ordinul nr. 130/2007 emis de ministrul administratiei si internelor si publicata in M. Of. nr. 89 din data de 05 februarie 2007.
Scenariul de incendiu se elaboreaza in mod obligatoriu pentru categoriile de constructii, instalatii si amenajari stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu.
Obligatia elaborarii scenariilor de incendiu revine in acest caz proiectantilor de constructii si amenajari, de echipamente, utilaje si instalatii.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 de lei la 5.000 de lei neindeplinirea de catre proiectanti a obligatiei de a elabora scenarii de securitate la incendiu pentru categoriile de constructii, instalatii si amenajari stabilite prin lege, potrivit art. 44, alin. IV., lit. f) din Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
Pot fi elaborate scenarii de securitate la incendiu si la solicitarea proprietarului sau a beneficiarului altor categorii de constructii, instalatii si amenajari decat cele stabilite prin lege, pentru evaluarea riscului de incendiu ori pentru stabilirea unor masuri de optimizare a protectiei la incendiu.
In acest al doilea caz, scenariile de securitate la incendiu pot fi elaborate si de personalul serviciilor de urgenta profesioniste care detine brevetul de pompier specialist. Scenariile de securitate la incendiu se includ in documentatiile tehnice ale constructiilor si se pastreaza de catre utilizatori - investitori, proprietari, beneficiari, administratori etc. - pe toata durata de existenta a constructiilor, instalatiilor tehnologice sau amenajarilor pentru care au fost intocmite.
Sursa: Ghid practic de Aparare Impotriva Incendiilor>>>