In acest fel, acesta va respecta legislatia in vigoare. Angajatorul trebuie sa aiba capacitatea necesara in domeniu, adica un curs in domeniul SSM de 40 ore.
In caz contrar, trebuie sa desemneze un lucrator sau sa incheie un contract de prestari servicii cu o firma specializata (serviciu extern de prevenire si protectie).
Iata un caz concret, prezentat pe PortalSSM: "Buna ziua, sotul meu administreaza o firma de transport marfuri international, cu 10 angajati. Eu sunt angajata intr-o companie in departamentul de protectia muncii si mediu program de 8 ore, si coordonator de transport la o alta firma cu program de 2 ore. Am facut cursul de 80 de ore SSM in urma cu 8 ani. Pot sa ma ocup de instruirea angajatilor pe parte de SSM la firma de transport a sotului meu si intocmirea actelor cu exceptia evaluarii de risc? Programul soferilor va fi de 6 saptamani pe comunitate si 2 saptamani acasa, instruirea periodica se poate stabili la 8 saptamani (inainte sa plece pentru urmatoarea perioada de 6 saptamani)?"
Absolvirea cursului de 80 de ore va da dreptul de a desfasura activitatile de SSM cu conditia de a fi angajata cu contract individual de munca de 8 ore in firma respectiva.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In aceasta situatie, puteti efectua activitatile prevazute la art. 15 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca aprobate prin H.G. nr. 1.425/2006.
Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze:
a) instruirea introductiv-generala;
b) instruirea la locul de munca;
c) instruirea periodica.
Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca, in acest caz de catre administratorul firmei sau de catre alt conducator delegat sa coordoneze activitatea soferilor.
Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj, de catre lucratorul desemnat, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmând astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator.
Lucratorul desemnat efectueaza instruirea introductiv-generala la angajare si verifica, prin sondaj, instruirea periodica care a fost efectuata, in prealabil, de conducatorul locului de munca.
Referitor la intervalul dintre doua instruiri periodice va facem cunoscut ca acesta nu va fi mai mare de 6 luni. Deci, o instruire periodica la 8 saptamani se incadreaza in intervalul mentionat anterior.
Sursa: PortalSSM