Iata cateva informatii specializate, cu privire la securitatea la incendiu, date extrase din cadrul Ghidului Practic de Aparare Impotriva Incendiilor:
Indiferent de situatia in care este necesara emiterea unui aviz sau unei autorizatii de securitate la incendiu, procedura de obtinere a acestora este urmatoarea:
1. Persoanele fizice sau juridice intocmesc documentatia necesara obtinerii avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu.
2. Persoanele fizice sau juridice solicita in scris avizele si autorizatiile de securitate la incendiu, prin completarea unei cereri-tip adresate direct inspectoratului pentru situatii de urgenta in a carei zona de competenta urmeaza sa fie realizata sau sunt amplasate constructiile sau amenajarile respective.
3. Cererile, insotite de documentatia necesara obtinerii avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu, se inregistreaza intr-un registru special, in ordinea primirii, asigurandu-se evidenta si confidentialitatea continutului acestora.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Daca documentatia prezentata este incompleta sau nu contine toate datele prevazute de lege, lipsurile constatate se comunica solicitantului cu adresa scrisa semnata de inspectorul-sef, cu aplicarea stampilei unitatii, in cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.
In situatia in care documentatia se restituie solicitantului spre completare pe loc, se vor specifica data, numele si prenumele acestuia si semnatura de ridicare.
INFO
Modelul formularului ce trebuie completat in cazul restituirii pe loc a documentatiei incomplete se regaseste in anexa nr. 6 la Normele metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu si protectia civila, aprobate prin Ordinul nr. 03 din 06 ianuarie 2011 emis de ministrul administratiei si internelor si publicate in M. Of. nr. 36 din data de 14 ianuarie 2011.
4. Documentatia depusa pentru avizare sau autorizare se repartizeaza pentru solutionare specialistilor desemnati din inspectia de prevenire - structura de avizare-autorizare din cadrul inspectoratului judetean sau al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.
5. In urma verificarii continutului documentatiei si, in cazul emiterii autorizatiilor de securitate la incendiu, si a conditiilor din teren, specialistii desemnati intocmesc pentru fiecare situatie un referat cu concluziile rezultate si cu propunerile privind emiterea sau
respingerea motivata a emiterii avizului sau autorizatiei.
6. Referatele se verifica de catre seful structurii de avizare-autorizare, se vizeaza de catre adjunctul inspectorului-sef si se aproba de catre inspectorul-sef.
7. Avizele si autorizatiile emise de inspectorate se semneaza de catre inspectorul-sef si se stampileaza cu stampila inspectoratului.
Termenul legal de emitere a avizelor de securitate la incendiu este de maximum 15 zile de la data depunerii documentatiei complete. Termenul legal de emitere a autorizatiilor de securitate la incendiu este de maximum 30 de zile de la data depunerii documentatiei complete.
INFO
La emiterea avizelor si/sau a autorizatiilor de securitate la incendiu si de protectie civilã NU se percep taxe.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei nerespectarea cerintelor care au stat la baza eliberarii avizului sau a autorizatiei de securitate la incendiu, potrivit art. 44, alin. V., lit. a) din Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
Sursa: Ghid practic de Aparare Impotriva Incendiilor>>>