Analizam mai jos situatia in care un angajat primeste intr-o luna, pe langa salariul cuvenit, si o prima, avand totodata si retinere pe salariu prin hotarare judecatoreasca de 13 din venitul net. Vom vedea daca acest procent se aplica la suma neta incasata de angajat (salariu+prima) sau doar la salariul net (fara a lua in calcul prima).
Conform art. 728 alin. (4) din Codul de procedura civila, ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Alin. (7) al aceluiasi articol stabileste ca alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Asadar, urmatoarele drepturi nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale si numai in limita a jumatate din cuantumul acestora:
- indemnizatia de incapacitate temporara de munca;
- platile compensatorii acordate salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale;
![Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca](https://www.rs.ro/dbimg/product/3037-ghid-practic-de.jpg)
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
![Legis Plus Legislatia Muncii](https://www.rs.ro/dbimg/product/1686-legis-plus-legi.png)
Legis Plus Legislatia Muncii
![Medicina muncii un aliat al angajatorului](https://www.rs.ro/dbimg/product/3232-medicina-muncii.png)
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Urmatoarele drepturi nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii:
- indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau pana la implinirea varstei de 18 ani in cazul copilului cu handicap pentru afectiuni intercurente;
- diurna;
- indemnizatia de maternitate;
- ajutorul acordat in caz de deces.
Totodata, nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
- sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
- sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
- sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiasi cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.
Intrucat prima acordata salariatului reprezinta venit din munca apreciem ca ea va fi supusa popririi intrucat nu se regaseste printre veniturile excluse de la executarea silita prin poprire sau printre veniturile supuse executarii silite doar in anumite situatii.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro