Conform angajatorilor britanici, numarul zilelor de concediu medical sunt in scadere de la 7,6 zile la 6,6 zile pe an.
Asa cum confirma BBC News, citand un raport realizat de CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development), angajatii prefera sa isi ia zile libere pentru a-si ingriji rudele si prefera uneori sa vina la munca si in conditiile in care starea lor de sanatate nu este una exceptionala.
Potrivit raportului, se arata ca reducerea numarului de zile de concediu medical nu este sinonima cu imbunatatirea sanatatii angajatilor. Acestia vin la munca si in zilele in care ar trebui sa ramana sub tratament.
In mod concret, 30% dintre angajatori au confirmat ca angajatii se prezinta la munca inainte de a-si reveni complet dupa o anumita suferinta fizica, boala.
Cu toate acestea, la polul opus, nivelul de absente sunt mari in sectorul public, acolo unde angajatii isi iau 7,9 zile de concediu medical pe an, fata de 5,5 zile de concediu medical, cat isi iau angajatii din firmele private.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Portal Codul Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Conform CIPD, bugetarii interactioneaza adesea cu grupuri mari de persoane, lucru care faciliteaza riscul de contagiune.
O solutie ce poate reduce numarul de absente ale angajatilor ramane impunerea unui program de lucru mai flexibil. Alaturi de aceasta solutie este si cea a concediului de compasiune si a concediului de ingrijire, platit sau neplatit.
"Sprijinul acordat celor care au in ingrijire rude, pentru a le asigura echilibrul intre munca si viata privata si retinerea acestor talente profesionala reprezinta principalele provocari. Un stiu efectuat recent estimeaza ca pana in anul 2030, in Marea Britanie vor exista 4 generatii care vor lucra cot la cot.
Pe masura ce unele cupluri prefera sa aiba copii mai tarziu si au grija de parintii lor, acesti oameni sunt pusi in situatia de a avea grija de copii cat si de rudele mai in varsta.", explica Dr. Jill Miller, consilier de cercetare CPID.