"Va rugam sa ne lamuriti daca pentru nerespectarea programului de lucru al societatii (8 la 16), respectiv incetarea lucrului cu 30 minute mai devreme de catre toti salariatii atelierului, din initiativa acestora, se poate aplica sanctiune disciplinara la toti salariatii atelierului."
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: CAEN 2540
Raspunsul specialistului:
Raspunderea disciplinara a salariatilor este reglementata prin
Legea 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
La art. 40 din Codul muncii, intre drepturile angajatorului este prevazut si dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si de a aplica sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.
Cel mai important document pentru orice angajator: Regulamentul Intern al firmei!
Asigura-te ca respecta cerintele legale la zi! Iti oferim 37 de modele gata redactate de Regulament Intern, pentru 37 de domenii de activitate, DETALII AICI >>>
In acest sens, la art. 242 din Codul muncii se prevede ca Regulamentul intern cuprinde dispozitii privind regulile concrete privind disciplina muncii in unitate, abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile si reguli referitoare la procedura disciplinara.
Totodata, la art. 247 – 252, Codul muncii are o serie de prevederi, obligatoriu de aplicat in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a salariatilor.
In mod normal nerespectarea programului de lucru stabilit de angajator si comunicat angajatilor este o abatere disciplinara, bineinteles, daca este prevazuta in Regulamentul intern, asa cum am precizat mai sus si, prin urmare, poate fi declansata procedura disciplinara cu respectarea etapelor prevazute in Codul muncii si in regulamentul intern al societatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<