Incepem prin a va reaminti ca salariata gravida, care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale in vigoare.
Exista insa o serie de conditii definite de legislatia in vigoare pe care salariata gravida trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de reducerea programului de lucru, conditii pe care le detaliem in cele ce urmeaza.
Reglementari cheie despre reducerea programului de lucru la gravide
Potrivit PortalCodulMuncii:
- salariata gravida este definita in OUG 96/2003, la art. 2 lit. c) ca fiind femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
- potrivit art. 13 din O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale
- pentru a beneficia de reducerea cu 2 ore a programului de munca salariata trebuie sa depuna o solicitare in acest sens si recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist de acordare a acestei masuri de protectie.
- atunci cand modificarea contractului individual de munca nu intervine in baza acordului de vointa al partilor ci in baza legii, in speta in baza OUG 96/2003, nu se incheie act aditional la contractului individual de munca.
- in baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist, angajatorul va emite o decizie in care va constata ca se reduce timpul de lucru cu o patrime cu mentinerea drepturilor salariale.
Acte necesare pentru reducerea programului de lucru la gravide
- cerere/solicitare pentru reducerea programului de lucru
- recomandare medic de familie sau medic specialist pentru acordarea acestei masuri, ambele se vor inainta catre departamentul HR
Reducerea programului de munca pentru salariata gravida se inregistreaza in REVISAL?
Contractul individual de munca al salariatei ramane cu norma intreaga insa pe o anumita perioada, indicata de medic, programul acesteia de lucru va fi redus la 6 ore/zi.
De aceea se emite o decizie prin care programul de lucru al salariatei gravide se reduce la 6 ore/zi si NU se inregistreaza in Revisal.
In pontaj salariata va fi pontata cu cele 6 ore lucrate si doua ore libere platite.
STOP!Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare! Contine peste 150 de modele de documente, acte si formulare, inclusiv cele mai recente aparitii!
Sunt sigure 100%! Sunt in format editabil si permit personalizarea imediata si printarea Va simplifica, securizeaza si eficientizeaza munca, COMANDA ACUM >>>
MODEL decizie reducere program de lucru gravide
In cele ce urmeaza, va prezentam si un model decizie reducere program de lucru gravide, care poate fi downloadat de AICI.
Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................
Decizie de REDUCERE A PROGRAMULUI DE LUCRU PE BAZA RECOMANDARII MEDICALE
Decizia Nr. ....................
Data ..........................
Subscrisa S.C. ........................., cu sediul in ................. nr............., inregistrata la Registrul Comertului din Bucuresti sub nr. J.../...../...., cod fiscal ......, reprezentata legal prin dnul/dna ..............................., in calitate de ......................, avand in vedere:
Prevederile Actului Constitutiv al societatii privind atributiile administratorului societatii coroborate cu dispozitiile Legii nr. 31/1990 privind societatile,
Dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat,
Art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003,
Administratorul Societatii .................................................... dl/dna...........................;
In temeiul prevederilor art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003;
DECIDE:
Art. 1. Incepand cu data de ............................................ in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida dna ............................................. care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al Societatii .......................................................
Art. 2. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele incepand cu data de .......................... .
REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
……………………………………………
L.S.
Data comunicarii: ……………………..
Semnatura de luare la cunostinta: ……………….