cum se arata intr-o ancheta realizata de Institutul National de Statistica in trimestrul al II-lea, pe un esantion de 14699 mii persoane cu varste de peste 15 ani reiese faptul ca, in ultimele 12 luni, dintre persoanele ocupate, 130 mii persoane (1,3%), au avut cel putin un accident la locul de munca.
Astfel, dintre cele 130 mii de persoane accidentate la locul de munca, 62 mii (47,6%) lucrau, la momentul producerii accidentului, in activitati agricole. in industrie si constructii isi desfasurau activitatea 43 mii persoane (32,7%), iar in sectorul serviciilor 24 mii (18,6%). Pentru un numar redus de persoane, informatiile privind caracteristicile locului de munca la care s-a produs accidentul nu sunt disponibile.
De asemenea, se mentioneaza in raport, din numarul total al persoanelor accidentate, 63 mii persoane (reprezentand 48,4%) au suferit accidente minore, fiind in incapacitate de munca de 1 pana la 3 zile. Durata absentei de la lucru a fost mai mare de 3 zile pentru 59 mii persoane (45,3%). Un procent de 6,2% (8 mii persoane) dintre accidentati nu au lipsit deloc de la locul de munca, reluandu-si activitatea in aceeasi zi, iar un numar nesemnificativ de persoane se aflau inca, in perioada de referinta a anchetei, in perioada de incapacitate temporara de munca provocata de accident.
Afectiunile cel mai frecvent declarate de catre persoanele cu probleme de sanatate cauzate sau agravate de locul de munca sunt: bolile de inima, infarct sau alte probleme ale aparatului cardiovascular (23,9%), afectiunile oaselor, articulatiilor sau musculaturii care afecteaza in principal spatele (20,3%) sau soldurile, genunchii, picioarele sau talpile (16,7%).
Un numar de 4426 mii persoane, reprezentand 47,4% din populatia ocupata, considerau ca la locul de munca actual sunt expuse la cel putin un factor de risc pentru sanatatea fizica sau mentala. Dintre acestea:
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- 3070 mii persoane (69,4%) au declarat ca sunt expuse doar la factori de natura a le afecta sanatatea fizica (substante chimice, pulberi, fum, aburi, gaze; zgomot sau vibratii; pozitii incomode in timpul lucrului, lucrul in miscare, manipularea de greutati; concentrare vizuala sustinuta risc potential de accidentare);
- Aproape un sfert (24,8%) sunt expuse, conform propriilor declaratii, atat la factori care le-ar putea afecta sanatatea mentala cat si la cei care le-ar putea afecta sanatatea fizica (1101 mii persoane);
- 255 mii persoane (5,8%) sunt expuse doar la factori de natura a le deteriora sanatatea mentala (hartuire sau violenta psihica; violenta fizica sau amenintarea cu violenta fizica; presiune sau supraincarcare).
Sursa: INS