Hartuirea si discriminarea la locul de munca in 2022. ATENTIE la aceste aspecte!

hartuirea la locul de muncadiscriminarea la locul de muncalegea 167/2020
Hartuirea si discriminarea la locul de munca in 2022. ATENTIE la aceste aspecte!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In contextul actual, angajatorii trebuie sa fie la curent mai mult ca oricand cu toate normele legate de acest capitol sensibil. 
 
Potrivit legii nr. 167/2020 constituie hartuire morala la locul de munca si se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme:
 
a) conduita ostila sau nedorita;
b) comentarii verbale;
c) actiuni sau gesturi.
 
Lucrarea “Hartuirea si discriminarea la locul de munca in 2022. Legislatie explicata si studii de caz” va arata exact ce obligatii aveti si cum sa evitati sanctiunile.
 
E o lectura obligatorie pentru dvs., pentru ca Legea nr. 167 e foarte noua, angajatorii inca nu-i sesizeaza pericolele si, in consecinta, inspectorii ITM merg la sigur cu amenzile.
 
Aflati din lucrare ce considera legea ca este hartuire morala, ce obligatii aveti, ce documente trebuie sa aveti pregatite in cazul unui control, cum gestionati un eventual caz de hartuire, detalii AICI >>>
 

Hartuire la locul de munca


In sens general, prin „hartuire” se intelege orice actiune, de regula cu caracter repetitiv, directionata spre o persoana/grup de persoane care este de natura a crea disconfort, stare de stres emotional, nesiguranta si care, in timp, poate avea efecte grave asupra starii de sanatate a victimei. Hartuirea face parte din domeniul mai cuprinzator al egalitatii in drepturi si al discriminarii, ea fiind o forma de discriminare si violenta.
 
In domeniu nu exista statistici clare cu privire la nivelul raspandirii acestui fenomen in Romania, existand insa anumite studii din care rezulta ca hartuirea la locul de munca este un fenomen prezent in mediul profesional, despre care insa se vorbeste poate prea putin, multi angajati acceptand intr-un fel abuzurile ca parte a mediului de lucru.
 
Insa, in ultima perioada, a devenit evidenta o evolutie pozitiva in sensul recunoasterii, acceptarii existentei problematicii hartuirii in mediul profesional si promovarii de politici si masuri pentru reducerea sau evitarea aparitiei si agravarii unor asemenea situatii.
 
Astfel, putem observa inclusiv o dezvoltare a cadrului legislativ in materie de discriminare si hartuire, ceea ce este de natura a impulsiona sesizarea existentei cazurilor de hartuire, de a determina angajatorii sa se aplece cu mult mai multa atentie asupra acestor riscuri ce pot aparea la locul de munca, zona de a carei organizare si buna functionare sunt direct raspunzatori.
 
Hartuirea la locul de munca este o problema importanta a mediului organizational si profesional, care are consecinte grave pentru salariati si angajatori.  De la probleme in plan emotional si pana la probleme de sanatate fizica, hartuirea afecteaza victimele in timp ce angajatorii sufera efectele satisfactiei scazute la locul de munca a salariatilor, scaderea gradului de implicare a acestora in activitatea profesionala si pierdere de productivitate, probleme legate de cresterea absentelor de la locul de munca si chiar pierderea angajatilor care renunta la un loc de munca in care nu se simt bine. 

Atentie, amenda este doar una dintre sanctiunile prevazute de lege, pentru hartuire morala, detalii aici >>> 
 
In consecinta, orice masuri pe care angajatorii le pot lua in vederea prevenirii si imbunatatirii modului de raspuns la situatiile de hartuire la locul de munca sunt importante pentru crearea unui climat pozitiv de munca.
 

Codul muncii - egalitate de sanse si hartuirea morala la locul de munca 

 
In Codul Muncii se prevede:
 
Articolul 5 (1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
 
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata, este interzisa.
 
(3) Constituie discriminare directa orice act sau fapta de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, intemeiat(a) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
 
(4) Constituie discriminare indirecta orice prevedere, actiune, criteriu sau practica aparent neutra care are ca efect dezavantajarea unei persoane fata de o alta persoana in baza unuia dintre criteriile prevazute la alin. (2), in afara de cazul in care acea prevedere, actiune, criteriu sau practica se justifica in mod obiectiv, printr-un scop legitim,si daca mijloacele de atingere a acelui scop sunt proportionale, adecvate si necesare.
 
(5) Hartuirea consta in orice tip de comportament care are la baza unul dintre criteriile prevazute la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.


Hartuirea si discriminarea la locul de munca in 2022 - SUBIECTE pe care le vei gasi in lucrare:
 
  1. Cadrul legal in domeniul hartuirii la locul de munca
  2. Tipuri de hartuire la locul de munca
  3. Politica interna antihartuire a angajatorului - Documentul de politica antihartuire – Model
  4. Regulament intern – Prevederi antihartuire – Model de formulare a prevederilor Regulamentului intern referitor la hartuire
  5. Elemente procedurale pentru analiza unui caz de hartuire intr-o firma: sesizarea cazului de hartuire, actiunile angajatorului, aplicarea sanctiunilor
  6. Cazuri de hartuire – solutii pronuntate in domeniul hartuirii la locul de munca
 
Va reamintim ca va constitui hartuire morala la locul de munca orice comportament care, prin caracterul sau sistematic, poate aduce atingere demnitatii, integritatii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajati, punand in pericol munca lor sau degradand climatul de lucru. In intelesul prezentei legi, stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de munca 
 

Codul Muncii - abuzul la locul de munca

 
(6) Discriminarea prin asociere consta din orice act sau fapta de discriminare savarsit(a) impotriva unei persoane care, desi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificata potrivit criteriilor prevazute la alin. (2), este asociata sau prezumata a fi asociata cu una sau mai multe persoane apartinand unei astfel de categorii de persoane.
 
(7) Constituie victimizare orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii.
 
(8) Orice comportament care consta in a dispune, scris sau verbal, unei persoane sa utilizeze o forma de discriminare, care are la baza unul dintre criteriile prevazute la alin. (2), impotriva uneia sau mai multor persoane este considerat discriminare.
 
(9) Nu constituie discriminare excluderea, deosebirea, restrictia sau preferinta in privinta unui anumit loc de munca in cazul in care, prin natura specifica a activitatii in cauza sau a conditiilor in care activitatea respectiva este realizata, exista anumite cerinte profesionale esentiale si determinante, cu conditia ca scopul sa fie legitim si cerintele proportionale.
 
Articolul 6 - (1) Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nicio discriminare.
 
(2) Tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale.
 
(3) Pentru munca egala sau de valoare egala este interzisa orice discriminare bazata pe criteriul de sex cu privire la toate elementele si conditiile de remunerare.
 
Articolul 7 - Salariatii si angajatorii se pot asocia liber pentru apararea drepturilor si promovarea intereselor lor profesionale, economice si sociale.
Articolul 8 (1) Relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al buneicredinte. 
(2) Pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca.
 
Articolul 59 Este interzisa concedierea salariatilor:
 
a) pe criterii de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata;
 
Articolul 159
 
(3) La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
 
Articolul 242 Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
 
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
 
Articolul 260 (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
 
r) nerespectarea dispozitiilor art. 5 alin. (2)-(9) si ale art. 59 lit. a), cu amenda de la 1.000 lei la 20.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Cum va protejati impotriva amenzilor legate de hartuirea la locul de munca?
 
Lucrarea “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, un titlu de ultima ora al Grupului Rentrop & Straton, va arata exact ce obligatii aveti si cum sa evitati sanctiunile! E o lectura obligatorie pentru dvs., pentru ca Legea nr. 167 e foarte noua, angajatorii inca nu-i sesizeaza pericolele si, in consecinta, inspectorii ITM merg la sigur cu amenzile, detalii aici >>> 

 
Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati
 

Tipuri de hartuire la locul de munca

 
Articolul 30 (1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
 
(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul ori resedinta, respectiv la sectia/completul pentru conflicte de munca si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii faptei.
 
Articolul 31 (1) Persoana care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex, in alte domenii decat cel al muncii, are dreptul sa se adreseze institutiei competente sau sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta, potrivit dreptului comun, si sa solicite despagubiri materiale si/sau morale, precum si/sau inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii de la persoana care le-a savarsit.

Primul lucru pe care il verifica, mai nou, inspectorii ITM...
 
...este daca ati inclus in Regulamentul Intern prevederi cu privire la hartuirea la locul de munca! Obligatia aceasta vizeaza absolut toate firmele, inclusiv pe cele care nu s-au confruntat cu cazuri de hartuire la locul de munca, detalii aici >>>
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Evitati reincadrarea de catre ANAF a DIURNEI!


Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!

Principalele modificari introduse de Legea nr. 22/2022 vizeaza:

1) modalitatea de calcul al diurnei neimpozabile
2) diurna acordata administratorilor
3) indemnizatia de mobilitate

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
hartuirea la locul de muncadiscriminarea la locul de muncalegea 167/2020

Data aparitiei: 21 Aprilie 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Hartuirea si discriminarea la locul de munca in 2022. ATENTIE la aceste aspecte! Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in zi de sarbatoare legala. Tichete de masaIntrebare: Un salariat a lucrat in ziua de 01.06.2022 aceasta zi fiind zi libera nelucratoare. Salariatul a venit la servici in ziua de 01.06.2022 si a recuperat ziua in data de 29.06.2022. Intrebarea este ? Tichetul de masa pentru ziua in care a recuperat ziua de 01.06.2022 se opreste pentru ziua in care nu a venit la servici in ziua pentru care a recuperat ziua de 01.06.2022
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Desfiintare post cu timp partial. Imposibilitatea de a beneficia de indemnizatie de somajIntrebare: Administratorul firmei care este si angajat cu contract de munca part time in functia de director comercial, doreste sa desfiinteze postul de director comercial datorita problemelor financiare si scaderii vanzarilor. In ultimile 24 de luni a avut contract part time dupa cum urmeaza: iunie 2020-decembrie 2021 - 4h/zi ianuarie-iunie 2022- 2h/zi. Poate sa inceteze CIM cu art 65 alin. (1) si sa depuna dosarul pentru somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]