Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a facut o serie de declaratii de presa in ce priveste situatia actuala a institutiilor publice, in contextual epidemiei de Coronavirus, facand referire si la solutiile care exista pentru mediul privat.
Violeta Alexandru a atras atentia asupra faptului ca institutiile publice trebuie sa ramana deschise si sa dea dovada de responsabilitate. De asemenea, a cerut demiterea conducerii Casei Nationale de Pensii.
“Este inadmisibil sa se inchida Casele de Pensii, asa cum am aflat ca s-a intamplat la Bucuresti. Cer public presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice sa ia masuri pana la demiterea conducerii Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv a Caselor de Pensii din sectoare. Nu avem cum sa pasam responsabilitatea de la o institutie la alta. Ceea ce s-a intamplat in Bucuresti a facut ca pensionarii sa fie trimisi de la Casa de Pensii unde nu se mai lucreaza decat pentru acordarea ajutoarelor de inmormantare catre Posta acolo unde angajatii Postei Romane, ai oficiilor postale, au fost expusi si sunt in continuare unei situatii de aglomerari de persoane la coada ceea ce, in mod evident, nu face decat sa sporeasca riscul de contaminare prin faptul ca, in oficiile postale, este in acest moment aglomeratie. Nu aceasta este solutia. Institutiile publice trebuie sa ramana responsabile, ele sunt primele care trebuie sa dea semnalul in societate ca lucrurile sunt sub control”.
Ministrul Muncii a declarat ca unele institutii au luat masuri valabile pana la 31 martie, punand accent pe faptul ca institutiile publice nu se pot inchide si nu pot lasa oamenii fara pensii sau beneficii sociale.
Violeta Alexandru a precizat ca nu este de accord sa se inchida activitatea de relatii cu publicul, multumind totodata tuturor acelor angajati care continua sa isi desfasoare activitatea in beneficiul cetatenilor.
Ministrul recomanda masuri de flexibilizare a programului de lucru acolo unde este posibil, aplicarea masurilor special de preventie recomandate de Comitetul pentru Situatii de Urgenta, organizarea cozilor de persoane in exterior si nu in spatii inchise si relocarea departamentelor de relatii cu publicul la intrarea in cladire pentru a reduce riscul de contaminare.
Printre alte recomandari facute de Violeta Alexandru se numara organizarea unui program cu schimburi astfel incat sa se asigure permanenta activitatii, precum si munca la domiciliu care, potrivit ministrului, este permisa si in institutiile publice.
Violeta Alexandru a precizat ca 50% dintre angajatii Ministerului Muncii au optat pentru modificarea programului de lucru, dar ca exista si angajati care au optat pentru munca de acasa. In aceasta privinta au avut prioritate familiile monoparentale cu copii pana in 14 ani si cei cu probleme de sanatate care au facut solicitari in acest sens. De asemenea, ministrul a precizat ca, la acest moment, in cadrul Ministerului Muncii, nu exista departamente nefunctionale si ca urmeaza sa se deruleze o serie de protocoale de lucru pentru a se asigura ca nu exista situatii critice carora institutia sa nu le poata face fata.
In ce priveste situatia din mediul privat in care nenumarate firme se confrunta deja cu blocaje financiare, ministrul Violeta Alexandru a precizat ca a avut consultari cu patronatele si reprezentantii mediului de afaceri si recomanda angajatorilor sa nu recurga la forta majora, respectiv la acea clauza prin care “angajatorului ii spune angajatului ca de maine nu mai poate veni la locul de munca”. Ministrul a precizat ca o solutie este reprezentata de somajul tehnic prin care persoana in cauza isi primeste 75% din salariu, iar angajatorul ia aceasta decizie plecand de la premise ca respective societate se va redresa.
Ministrul a mai declarat ca vor exista si alte solutii dupa consultarile cu alte ministere si ca e nevoie sa se gaseasca solutii pentru ca angajatorii sa nu intre in blocaje, apreciind ca este necesar un pachet de masuri pentru acestia.
Violeta Alexandru a cerut institutiilor publice sa puna mai putin accent pe proceduri si hartii si sa se gandeasca la oameni, iar autoritatilor abilitate in ce priveste inspectiile, sa iasa din paradigma organului de control si sa vina in sprijinul angajatorilor, asigurandu-se totodata ca acestia din urma iau decizii pentru binele angajatilor. Ministrul cere si angajatorilor sa fie responsabili fata de angajatii lor care risca sa ramana fara nicio forma de venit.
Totodata, ministrul considera ca masurile trebuie luate proportional cu gravitatea situatiei prin care trecem si ca se poate evita escaladarea situatiei din punct de vedere economic si social. Violeta Alexandru a cerut institutiilor publice sa nu-si inchida activitatea si sa ia toate masurile de preventie trimise de comitetul pentru situatii de urgenta.
Ministrul a amintit si de faptul ca exista angajatori care deja se confrunta cu blocaje, in HORECA, in servicii, in transport, precizand ca avem cu totii responsabilitatea de a gasi solutii intermediare.
In cazul in care se va ajunge la concedieri in masa, se vor gasi solutii pentru ca oamenii sa nu ramana fara nicio forma de venit. In opinia ministrului, solutia de a pasa responsabilitatea de la o institutie la alta nu este corecta si considera ca se pot gasi solutii pentru neexpunerea personalului.
“Solutia nu este sa ne inchidem in institutii, ci sa asiguram o continuitate pentru ca oamenii au nevoie de noi”, a precizat Violeta Alexandru.
Referitor la munca de acasa, ministrul a declarat ca aceasta este optiunea companiilor, dar si responsabilitatea angajatorilor de a raspunde nevoilor angajatilor, de la flexibilizarea programului de munca pana la telemunca, in functie de specificul activitatii.
“Nu putem in acest moment inchide Romania, este cazul sa ramanem responsabili”, a declarat ministrul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<