Criza inca isi manifesta unele efecte tarzii in piata muncii din UE

Salarizarerata somajuluipiata munciiUEformare profesionalazona euroraport UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Asa cum se arata in ultimul buletin trimestrial al Comisiei Europene (CE) privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala releva ca, desi economia Uniunii Europene incepe sa isi revina, piata fortei de munca si conditiile sociale raman critice, in timp ce cresterea favorabila incluziunii necesita noi investitii strategice si reforme structurale. Romania se numara printre putinele state cu rezultate promitatoare.

Lipsa acuta a locurilor de munca, precum si nivelul inca ridicat al saraciei raman printre problemele cu care se confrunta Uniunea Europeana (UE). Ultimul buletin trimestrial informativ al Comisiei Europene arata ca, desi exista semnale ale unei redresari timide, somajul - in special cel in randul tinerilor - reprezinta cel mai serios motiv de ingrijorare pentru multe dintre statele membre. Astfel, daca in medie statele UE se confrunta cu o rata a somajului in randul tinerilor de 23%, economiile cele mai grav afectate de criza economica au indicatori mult mai ridicati, Grecia fiind "campioana" absoluta a acestei ierarhii (63%).

Ultimul raport trimestrial mai subliniaza divergentele persistente dintre tari, in special in cadrul zonei euro: in sudul si la periferia zonei euro, rata somajului a atins o medie de 17,3% in 2012, fata de 7,1% in nordul si in centrul zonei euro. De asemenea, in medie, proportia tinerilor care nu sunt nici incadrati profesional, nici intr-un program educational sau de formare profesionala a ajuns la 22,4% in sud si la periferie, fata de 11,4% in nord si in centru.

Saracia, in continua crestere incepand cu 2007, este un alt motiv serios de ingrijorare pentru UE. Studiile arata ca veniturile gospodariilor sunt in declin si, in prezent, 24,2% din populatia UE este expusa riscului de saracie sau de excluziune. Copiii sunt afectati in mod deosebit, deoarece atat somajul si numarul gospodariilor fara venituri din munca, cat si numarul lucratorilor saraci au crescut.

Romania, printre surprizele placute

Cifrele relevate de buletinul trimestrial al CE pun Romania intr-o lumina destul de buna in ceea ce priveste perspectivele economico-sociale.

Astfel, in ultimul trimestru din 2012, tara noastra s-a numarat printre putinele state membre care au reusit sa faca progrese in domeniul angajarilor (cu o crestere de 3,5% in sectorul angajarilor, cea mai mare din UE). In primele luni din 2013, Romania a avut cea mai mare rata a scaderii somajului din UE (o scadere de 0,2 puncte procentuale, rata somajului ajungand astfel la 6,6%). Totodata, din punctul de vedere al stabilitatii financiare, situatia s-a imbunatatit in 2012 pentru romani, comparativ cu anul precedent, in timp ce pentru mai mult de jumatate dintre cetatenii statelor membre ea s-a deteriorat.

Sursa: Buletin de Europa - Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Salarizarerata somajuluipiata munciiUEformare profesionalazona euroraport UE

Data aparitiei: 29 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Criza inca isi manifesta unele efecte tarzii in piata muncii din UE Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]