Majorarea pensiilor in anul 2020 cu pana la 40% peste valoarea actuala implica resurse bugetare semnificative din partea guvernarii de acum. Vorbim astfel de peste 24 miliarde de lei in 2020, 50 miliarde de lei in 2021 si nu mai putin de 80 miliarde de lei in 2022. Daca masura nu va fi sustinuta si de alte surse de finantare, deficitul risca sa ajunga la 8% din PIB, potrivit declaratiilor facute de Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal. Este insa putin probabil ca aceasta teorie sa se adevereasca deoarece majorarile vor fi facute gradual si vor exista, cu siguranta, nenumarate masuri care sa nu lase deficitul sa atinga o cota-record.
In spatiul public a fost vehiculata si idee de majorare a varstei de pensionare, insa oficialii au spus clar ca se doreste majorarea acestei varste doar pentru persoanele care vor dori sa lucreze dincolo de varsta actuala de pensionare si care doresc sa fie in continuare active in campul muncii. O analiza recenta intocmita de
Mediafax subliniaza cei zece factori de care sa se tina cont daca se doreste pensionarea la 70 de ani.
1. In primul rand, in Romania speranta medie de viata este de 75 de ani. In Europa, in tarile dezvoltate, speranta medie de viata este de 79 de ani la barbai si 84 de ani la femei, conform datelor oficiale valabile pentru 2019.
2. Un alt factor subliniat de aceeasi sursa il reprezinta speranta de viata sanatoasa care este mai scazuta decat speranta medie de viata. Vorim de 59,8 ani la barbati si 59 de ani la femei. La polul opus, cu speranta de viata sanatoasa mult mai mare se afla suedezii (73 de ani) si, in general, tarile cu un nivel crescut de trai.
3. Se va tine cont, totodata, de factorii locali care influenteaza cifrele de mai sus in functie de orasul si zona tarii in care locuim.
4. Va trebui, inevitabil, sa se tina cont si de oferta reala de munca pentru persoanele care doresc sa se pensioneze abia la varsta de 70 de ani si de nevoile companiilor in aceasta privinta.
5. Vorbim, totodata, de o crestere a costurilor cu salariile pana la varsta de 70 de ani, aspect care va trebui, din nou, avut in vedere nu doar de autoritati, ci si de firmele angajatoare.
6. Tara noastra si-a majorat varsta de pensionare de la 57,9 ani pentru femei in 2006 pana la 61 de ani in 2018 si de la 62,9 ani in 2006 pentru barbati la 65 de ani in 2018.
7. In mod surprinzator, conform cifrelor citate de Mediafax, ne aflam pe locul 8 in UE in ce priveste rata de angajare a celor cu varsta de cel putin 65 de ani cu un procent de 8,6% in conditiile in care media la nivel european este de 6,1%. Prin comparatie, in Marea Britanie acest procent este de 10,6%.
8. Aceeasi sursa aminteste ca la inceputul anilor 2000 exista optimism vadit in ce priveste rezolvarea unor probleme concrete care tineau de scaderea natalitatii, de migratie si de integrarea pe piata fortei de munca. Este la fel de adevarat ca Romania urmeaza tiparul tarilor in curs de dezvoltare si ca inclusiv criza din 2008 ne-a facut sa ne dam cativa pasi inapoi pe scara progresului economic si social.
9. Trebuie avut in vedere ca exista un dezechilibru intre populatia tanara si populatia in varsta si, de asemenea, de segmentul de salariati care contribuie azi la fondul de pensii pentru a putea sustine pe termen lung plata pensiilor. Majorarea varstei de pensionare pana la 70 de ani ar creste semnificativ presiunea pe acest segment.
10. Un sistem economic favorabil unei astfel de masuri reprezinta un ingredient-cheie fara de care o astfel de abordare nu va face decat sa creeze si mai multe probleme sistemului actual de pensii. Cea mai buna varianta pare sa ramana majorarea varstei de pensionare optional, astfel incat sa iasa la pensie la 70 doar persoanele care vor dori acest lucru. In rest, sa ramana valabile si oficiale pragurile de pensionare amintite mai sus.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<