Ziua de salariu este motiv de bucurie pentru absolute toti angajatii. Dar stiu ei, oare, cata munca este in spate? Stiu ca sunt prevederi legislative noi, care se aplica de anul acesta?
Daca ei stiu, sau nu, conteaza mai putin. Insa dvs. aveti obligatia sa fiti la curent cu toate modificarile si sa cunoasteti solutiile celor mai complexe probleme legate de salarii, contributii, impozit pe venit!
Si trebuie sa recunoastem: aplicarea legislatiei in vigoare privind salarizarea aduce mai mult stres acum decat niciodata.
De la angajarea unui salariat, pana la concedierea, intrarea in somaj sau lichidarea contractului de munca, va ofera toate informatiile de care aveti nevoie.
Lucrarea pune accent deosebit pe rezolvarea practica a problemelor si contine:
- studii de caz complet rezolvate, cu prezentarea problemei
- temeiuri legale ce stau la baza rezolvarii
- solutii corecte
- atentionari pentru situatiile sensibile, in care exista riscul aparitiei unor erori de aplicare a legii si de amenda
- atentionari, recomandari si sfaturi pentru aplicarea corecta a legii
- tratamente fiscale pentru diverse venituri
- informatii utile
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<