Ba mai mult decat atat, angajatorii se confrunta chiar si cu o criza a fortei de munca, in sensul ca a devenit din ce in ce mai greu sa gaseasca specialisti, in varii domenii.
Mai bine de 86% dintre angajatorii romani participanti la cel mai recent studiu desfasurat de eJobs, majoritatea afaceri mici si mijlocii, se confrunta cu o lipsa acuta de candidati valorosi atunci cand recruteaza.
Competitivitatea ridicata din piata muncii este unul dintre principalele motive, insa 2 companii din 10 considera ca accesul la candidati specializati este ingreunat si de lipsa...citeste mai multe despre criza fortei de munca aici >>>
In luna decembrie a anului 2017 rata somajului inregistrat a fost cea mai mica din ultimii 25 de ani, raportat la aceeasi luna,conform datelor statistice ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Asa se face ca la sfarsitul lunii decembrie 2017, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 4,02%, cu 0,75 puncte procentuale mai mica fata de luna decembrie a anului 2016, cand rata somajului era de 4,77%.
Conform ANOFM, in luna decembrie a anului 2015 rata somajului inregistrat era de 4,90%, in anul 2014, in aceeasi luna, era de 5,29%, iar in ultima luna a anului 2013, rata somajului inregistrat era de 5,65%.
Totodata, raportat la lunile decembrie ale anilor precedenti, in decembrie 2017 a fost cel mai mic numar al somerilor inregistrati, conform informatiilor inregistrate de ANOFM (351.105 persoane), cu 67.132 mai putini fata de decembrie 2016 (416.237 persoane).
Somerii de lunga durata vor beneficia de orientare personalizata. Ce a mai decis Guvernul
Somerii de lunga durata vor beneficia de orientare personalizata si vor incheia un acord de integrare in munca cu Serviciul public de ocupare a fortei de munca.
Serviciile publice de ocupare impreuna cu alti parteneri trebuie sa ofere orientare personalizata somerilor de lunga durata, ceea ce presupune asigurarea faptului ca toate aceste persoane fac obiectul unor evaluari individuale aprofundate si ca li se ofera consiliere cel tarziu la 18 luni de la intrarea in somaj. Totodata, serviciile publice de ocupare trebuie sa ii informeze cu privire la ofertele de locuri de munca si la sprijinul disponibil in diferitele sectoare ale economiei, in diferitele regiuni si in alte state membre, in special prin intermediul serviciilor europene pentru ocuparea fortei de munca (EURES)...citeste mai multe despre somaj aici >>>