Concediu medical prezentat pe durata somajului tehnic. Procedura si explicatiile specialistului

concediu medical in somajsomaj tehnic revisalsomaj tehnic concediu medicalsuspendare cim
Concediu medical prezentat pe durata somajului tehnic. Procedura si explicatiile specialistului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“In cazul in care avem colegi care sunt declarati in somaj tehnic in perioada lunii decembrie, iar in acest interval vor sa depuna concediu medical, cum anume abordam situatia, atata vreme cat contractul lor de munca este suspendat? Si CM opereaza suspendare CIM insa nu stim in acest caz care anume are intaietate, sau daca poate fi primit acest CM?”
 
Raspunsul specialistului: 
 
Desi pe durata concediului medical pentru carantina contractul individual de munca se suspenda de drept potrivit art. 50 lit. c) din Codul muncii aceasta suspendare nu se opereaza si nu se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).
 
Angajatorul are obligatia de a inscrie in Revisal perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale (art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017).
 
Concediul medical este un drept de asigurari sociale de sanatate astfel incat acest concediu si indemnizatia aferenta vor fi acordate salariatului si in ipoteza in care contractul individual de munca este suspendat pentru somaj tehnic.
 
Mai mult, OUG 158/2005 prevede in art. 16 alin. (1) ca asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
 
Astfel, daca incapacitatea temporara de munca intrerupe un concediu fara plata (o alta cauza de suspendare a CIM) in mod similar somajul tehnic este intrerupt.
 
In Revisal se inceteaza suspendarea contractului individual de munca. Data incetare suspendare este prima zi de concediu medical. Nu are relevanta cand prezinta salariatul angajatorului certificatul medical din punct de vedere al inregistrarilor in Revisal. Ceea ce conteaza este prima zi de concediu medical aceasta fiind data incetarii supendarii. Data sfarsit suspendare se modifica anterior inregistrarii incetarii suspendarii. Data sfarsit suspendare este ziua anterioara primei zile de concediu medical.
 
Exemplu: Prima zi de concediu medical este 26 noiembrie. Data sfarsit suspendare este 25 noiembrie iar data incetare suspendare este 26 noiembrie.
Intai modificati data sfarsit suspendare, daca ati trecut o data de sfarsit apoi inregistrati incetarea suspendarii.
 
Daca se intampla sa fi incetat deja suspendarea contractului pentru somaj tehnic la momentul primirii informatiei ca salariatii se afla in incapacitate temporara de munca, trebuie sa stiti ca aplicatia Revisal nu permite efectuarea de corectii asupra unei perioade de suspendare ce a fost incetata cu exceptia corectiei datei incetarii. Astfel, se poate sa corectati data incetarii cu operatia de Corectie incetare. Insa, si in aceasta situatie data sfarsit suspendare nu mai poate fi modificata.
 
Recomandarea Inspectiei Muncii pentru aceasta situatie este sa se opereze radierea contractului eronat, urmata de reluarea inregistrarii contractului in mod corect si a tuturor modificarilor survenite in timp, pana la zi, operatiuni asociate cu transmiterea registrului dupa fiecare actualizare efectuata. Aceasta opinie o gasiti aici pe pagina 6 jos.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medical in somajsomaj tehnic revisalsomaj tehnic concediu medicalsuspendare cim

Data aparitiei: 02 Decembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical prezentat pe durata somajului tehnic. Procedura si explicatiile specialistului Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]