Declaratiile neconstitutionale din OUG nr. 1 din 2013: S-a pus in aplicare ce era in Legea pensiilor

31 Octombrie 2013
31 Octombrie 2013
Resurse Umanelegea pensiilorOUG nr. 1/2013ministrul munciidrepuri de pensiepunct de pensie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Potrivit declaratiilor facute saptamana aceasta de ministrul Muncii, Mariana Campeanu, prevederile din OUG nr. 1/2013 declarate neconstitutionale erau prevazute in Legea pensiilor, dar au fost prorogate de Guvernul Boc, astfel ca, prin ordonanta, ele au fost puse in aplicare.

Astfel, potrivit ministrului, OUG nr. 1/2013 a pus in aplicare prevederile din Legea pensiilor nr. Ministrul a mai precizat ca aceste prevederi nu au fost aplicate la intrarea in vigoare a Legii nr. 263/2010, ele fiind prorogate de Guvernul Boc.

Potrivit articolului 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, "pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual (...) se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data".

Ordonanta de urgenta nr 1 din 23 ianuarie 2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice prevede stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei, fata de 732,8 lei pana atunci.

Totodata, cei care luau pensie incepand din ianuarie 2011 urmau sa beneficieze de o majorare prin aplicarea unui indice de corectie la punctajul mediu anual.

Potrivit articolului III, alineatul 1, "in anul 2013, indicele de corectie care se aplica punctajului mediu anual (...) este 1,06".

"Indicele de corectie prevazut la alin. (1) se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011. in situatia persoanelor prevazute la alin. (2), indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta", se arata in alineatele 2 si 3 dn acelasi articol.

Curtea Constitutionala (CC) a constatat, marti, ca dispozitiile art. III alin.(2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 sunt neconstitutionale.

Sursa: Mediafax

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]