Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
La determinarea cuantumului pensiei fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.
Incepand cu anul 2013, castigul salarial mediu brut realizat este cel definitiv, cunoscut in anul precedent celui in care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.
Indicele de corectie se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie. In anul 2014 indicele de corectie este de 1,07 (art. 19 din Legea nr. 340/2014).
Punctajul mediu anual rezultat in urma aplicarii indicelui de corectie reprezinta punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizeaza la determinarea cuantumului pensiei.
Pentru anul 2014, valoarea punctului de pensie este reglementat prin Legea nr. 340/2013 a bugetului asigurarilor sociale de stat si este egal cu de 790,7 lei (art. 18 din Legea nr. 340/2013).
Exemplul 1
Un barbat nascut in anul 1954 cu stagiu de cotizare de 33 ani si 6 luni ce nu mai lucreaza de 2 ani. Un contract de munca cu timp partial de 2 ore pe zi in urmatorul an si jumatate ii asigura completarea stagiului minim de cotizare in vederea pensionarii anticipate? Sau are nevoie de contract de munca de 8 ore/zi sau de incheierea unui contract de asigurare cu Casa de pensii?
Solutie:
Conditiile in care o persoana poate beneficia de pensie anticipata sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 prvind sistemul unitar de pensii publice respectiv:
- cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si
- realizarea unui stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de aceasta lege.
Conditiile in care o persoana poate beneficia de pensie anticipata partial sunt prevazute la art. 62 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 prvind sistemul unitar de pensii publice respectiv:
- cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare si
- realizarea stagiului complet de cotizare sau depasirea acestui stagiu cu pana la 8 ani.
Astfel, pentru a beneficia de pensie anticipata, este necesar un stagiu de cotizare de 43 de ani iar pentru pensie anticipata partial, un stagiu de cotizare cuprins intre 35 si 43 de ani.
Pentru persoanele de sex masculin nascute in anul 1954, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar varsta standard de pensionare de 65 de ani. Atat pentru pensia anticipata cat si pentru pensia anticipata partial este necesar sa fie indeplinita si conditia varstei care, in cazul unei persoane de sex masculin nascuta in 1954, este de60 de ani (5 ani inaintea varstei standard de pensionare).
Dosarul de pensionare poate fi depus cel mai devreme in ziua in care salariatul implineste varsta de 60 de ani.
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Asadar, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca.
Totodata, Codul muncii, statueaza in cadrul art. 106 faptul ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
In lumina acestor prevederi legale rezulta ca, in ceea ce priveste vechimea in munca leguitorul nu a distins intre contractul individual de munca cu norma intreaga si cel cu timp partial, subliniind chiar faptul ca salariatul incadrat cu fractiune de norma se bucura de aceleasi drepturi ca si salariatul incadrat cu norma intreaga. Doar drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.
Vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract individual de munca cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru contractul individual de munca cu norma intreaga.
Sursa: Cum sa te pensionezi in 2014