Legea PENSIILOR, finalizata. Cand va intra in vigoare si ce se intampla cu Pilonul II de pensii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
01 Septembrie 2017
01 Septembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
legea pensiilor 2017proiect legea pensiilormajorare pensii 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectul legii pensiilor a fost finalizat, iar in curand va fi pus in dezbatere interna, conform informatiilor oferite de premierul Romaniei, Mihai Tudose.

Acesta a mai declarat, potrivit Mediafax, ca ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca proiectul va fi dezbatut intern in curand, cel mai probabil incepand cu data de 4 septembrie.

Premierul Mihai Tudose a precizat:

"Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a finalizat proiectul de modificare a legii pensiilor, iar saptamana viitoare sau poate la sfarsitul acestei saptamani va fi lansat intr-o dezbatere interna. Acest proiect are menirea sa regleze o multime de nedreptati. Avem decalaje foarte mari intre pensionari, care au muncit exact la fel."

Seful Executivului a tinut sa faca si cateva precizari legate de desfiintarea Pilonului II de pensii:

"Sunt trei variante: sa lasam lucrurile asa cum sunt, umbland doar la comisioanele care se iau astazi de administratorii privati ai acelor bani, fiindca, repet, au exagerat. Varianta a doua: sa diminuam cota pentru Pilonul II in favoarea Pilonului I. Varianta a treia: optional. Se fac calcule. Saptamana viitoare vom avea simularile complete si vom lua o decizie", a sustinut premierul, la RTV.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat ca discutiile legate de Pilonul II de pensii au pornit de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). In acest sens, Guvernul se pregateste sa ia o decizie. Despre desfiintarea Pilonului II de pensii nici nu poate fi vorba:

"Nu Guvernul Romaniei a pornit aceasta discutie, si nu ca nu avem bani. A plecat de la ASF, dansii urmaresc cifrele. Din cifre au iesit anumite concluzii. Au avut o intalnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luata o decizie, nu exista desfiintarea..(...). E ceva ingrijorator cu pilonul II, nu ca in alte state, ca in Polonia unde s-a fugit cu banii", sustine Marcel Ciolacu.

Acesta a mai declarat si ca analizele ASF, realizate in colaborare cu  ministerul de Finante au evidentiat "cifre îngrijoratoare", in ceea ce priveste Pilonul II.


Dupa aceste declaratii, reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) doresc sa vada aceste analize realizate de Ministerul de Finante, asa ca au cerut publicarea acestor informatii. Ba mai mult decat atat, APAPR a cerut o intrevedere cu premierul, pentru a discuta pe larg despre aceste analize financiare.


Femeile cu 3 copii ar putea sa se pensioneze mai repede


Olguta Vasilescu a mai precizat ca recalcularea pensiilor ar putea sa se incheie la jumatatea anului 2018, iar pentru ca acest fapt sa fie posibil este nevoie de implicarea mai multor functionari.

Se pare ca noua lege a pensiilor nu va modifica varsta de pensionare, dar femeile care au cel putin trei copii s-ar putea pensiona cu 6 ani mai repede.

Legea pensiilor speciale se modifica. De la 15 septembrie pensiile nu se mai actualizeaza in functie de salarii
 
Modificarea Legii Pensiilor se refera la toate categoriile de pensii speciale, nu doar la cele pentru militari, politisti si servicii secrete.
 
Propriu-zis, ordonanta ar viza modificarea modului de actualizare a pensiilor si ar intra in vigoare de la 15 septembrie, potrivit declaratiilor ministrului Muncii...citeste mai multe aici >>>








NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]