Participarea salariatului la un curs. Cum se stabileste dreptul la diurna?

drept la diurnaformare profesionala diurnadiurna in perioada delegarii
Participarea salariatului la un curs. Cum se stabileste dreptul la diurna?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Societatea are sediul social in Bucuresti si 8 puncte de lucru in diferite orase din tara. Un salariat este incadrat pe un post existent in sediul social al societatii. Salariatul are domiciliul in Constanta si isi desfasoara activitatea la punctul de lucru din Constanta. In cazul in care salariatul este chemat in Bucuresti pentru a participa la un curs beneficiaza de diurna si de decontarea cheltuielilor de cazare? Mentionez ca in actul aditional este mentionat ca este incadrat pe postul X din sediul social al societatii, iar locul de munca este la Constanta, la fel si in fisa postului."
 
Salariatul are dreptul la diurna daca este detasat. Astfel, in situatia expusa, angajatorul va trebui sa stabileasca daca salariatul este delegat sau se afla la formare profesionala.
 
Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
 
Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>
 
Asadar, daca salariatul se afla la acel curs in delegare in sensul ca participarea la curs reprezinta o activitate prestata in afara locului sau de munca prevazut in CIM, salariatului i se cuvine diurna pe durata delegarii in baza ordinului de deplasare.
 
Potrivit art. 196 alin. (1) din Codul muncii, republicat, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
 
Art. 197 alin. (1) din Codul muncii, republicat, stabileste ca in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
 
Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
 
In cazul formarii profesionale, salariatul nu este trimis de angajator sa exercite temporar in afara locului sau de munca lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu, ci este trimis sa fie format profesional.
 
In consecinta, daca participarea salariatului la curs nu implica prestarea unei activitati in afara locului de munca in baza ordinului de deplasare, ci in baza unui act aditional la CIM, salariatul se afla la formare profesionala, acesta nu va avea dreptul la diurna.
 
...mai multe spete si cazuri similare in lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
 
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, detalii AICI >>> 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drept la diurnaformare profesionala diurnadiurna in perioada delegarii

Data aparitiei: 17 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Participarea salariatului la un curs. Cum se stabileste dreptul la diurna? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]