Participarea salariatului la un curs. Cum se stabileste dreptul la diurna?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
17 Octombrie 2022
17 Octombrie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
drept la diurnaformare profesionala diurnadiurna in perioada delegarii
Participarea salariatului la un curs. Cum se stabileste dreptul la diurna?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Societatea are sediul social in Bucuresti si 8 puncte de lucru in diferite orase din tara. Un salariat este incadrat pe un post existent in sediul social al societatii. Salariatul are domiciliul in Constanta si isi desfasoara activitatea la punctul de lucru din Constanta. In cazul in care salariatul este chemat in Bucuresti pentru a participa la un curs beneficiaza de diurna si de decontarea cheltuielilor de cazare? Mentionez ca in actul aditional este mentionat ca este incadrat pe postul X din sediul social al societatii, iar locul de munca este la Constanta, la fel si in fisa postului."
 
Salariatul are dreptul la diurna daca este detasat. Astfel, in situatia expusa, angajatorul va trebui sa stabileasca daca salariatul este delegat sau se afla la formare profesionala.
 
Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
 
Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>
 
Asadar, daca salariatul se afla la acel curs in delegare in sensul ca participarea la curs reprezinta o activitate prestata in afara locului sau de munca prevazut in CIM, salariatului i se cuvine diurna pe durata delegarii in baza ordinului de deplasare.
 
Potrivit art. 196 alin. (1) din Codul muncii, republicat, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
 
Art. 197 alin. (1) din Codul muncii, republicat, stabileste ca in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
 
Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
 
In cazul formarii profesionale, salariatul nu este trimis de angajator sa exercite temporar in afara locului sau de munca lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu, ci este trimis sa fie format profesional.
 
In consecinta, daca participarea salariatului la curs nu implica prestarea unei activitati in afara locului de munca in baza ordinului de deplasare, ci in baza unui act aditional la CIM, salariatul se afla la formare profesionala, acesta nu va avea dreptul la diurna.
 
...mai multe spete si cazuri similare in lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
 
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, detalii AICI >>> 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]