legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Detasare sau formare profesionala? Ce se intampla cand salariatul pleaca in strainatate, cum se transmite in REVISAL?

detasare transnationala 2018legea 16/2017detasare revisalformare profesionala
Angajatorii trebuie sa faca bine diferenta intre detasarea unui salariat si conceptul de formare profesionala, fiind situatii cu totul diferite.

In special cand se are in vedere parasirea tarii, pentru oricare dintre cazurile de mai sus.

Evitati detasat amenzile ITM pentru incalcarea legislatiei privind detasarile transnationale, detalii aici >>>

Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "O salariata a companiei va fi trimisa pentru un training de 3 luni de zile la compania mama din Elvetia. In aceasta perioada, salariata va dispune de salariu lunar platit de compania din Romania, compania din Elvetia urmand sa asigure cazarea si masa de pranz, iar pentru restul meselor va primi o suma de bani tot de la compania mama. Va rog sa ne spuneti daca in actul aditional incheiat cu salariata trebuie sa mentionam detaliat aceste cheltuieli ocazionate de trainingul la care va participa si de asemenea, daca salariata trebuie sa primeasca si diurna. Totodata, vrem sa stim cum se va transmite acest act in Revisal. Se va transmite ca detasare? Este necesara obtinerea formularului A1 pentru justificarea retinerii si platii contributiilor in Romania?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Este foarte important sa stabiliti daca salariata merge in Elvetia sa presteze activitate sau merge la cursuri de formare profesionala. Altfel spus, trebuie stabilit ce face salariata in Elvetia: lucreaza sau invata?

Daca salariata merge in Elvetia sa presteze activitate, atunci ea este detasata si sunt aplicabile dispozitiile Legii 16/2017privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.

Art. 2 lit. b) din acest act normativ incadreaza in situatiile de detasare si detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea.

In acest caz este nevoie de documentul portabil A1. In lipsa acestui document, contributiile sociale se datoreaza si platesc in Elvetia.

Detasare are loc in baza unui act aditional la contractul individual de munca in care se prevede ca salariatul se detaseaza.

Formare profesionala in Elvetia

Conform art. 196 alin. (2) din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Detasarea transnationala a salariatilor – unica dvs. sursa care va asigura cunoasterea in detaliu a noii legi nr. 16/2017 si a normelor sale de aplicare >>>

 Art. 198 alin. (1)  din acelasi Cod stabileste ca, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

Prin urmare, toate aspectele legate de drepturile si obligatiile angajatorului si salariatului pe durata formarii profesionale se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca. Astfel, inclusiv perioada in care salariatii nu pot avea initiative incetarii contractului individual de munca se stabileste prin actul aditional la contractul individual de munca.


ATENTIE!

Formarea profesionala nu se inregitreaza in REVISAL.
Totodata, daca ne aflam in situatia unei formari profesionale mentionam ca salariata nu are dreptul la diurna.


HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor stabileste ca reprezinta elemente ale registrului:  data la care incepe si data la care inceteaza detasarea transnationala, definita de Legea 16/2017
...citeste continuarea pe PortalCodulMuncii >>>


de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare transnationala 2018legea 16/2017detasare revisalformare profesionala

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 12 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Detasare sau formare profesionala? Ce se intampla cand salariatul pleaca in strainatate, cum se transmite in REVISAL? Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca suplimentara si munca in zi de repaus saptamanalIntrebare: Daca programul angajatilor in prima saptamana este de 48 de ore (luni-sambata) urmata de zile libere (duminica-luni) si saptamana urmatoare este de 36 de ore (marti - vineri) cu zile libere (sambata - duminica), programul de lucru presupune 8 ore suplimentare sau ma incadrez ca program normal de lucru cu media de 40 de ore pe saptamana?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
ONG. Activitate prestata ocazional. Tip de contractIntrebare: Cum pot fi platite doua persoane fizice (au contract individual de munca in alta parte) care presteaza ocazional activitate (1 data la cateva luni) in cadrul unei asociatii (ONG) care desfasoara si activitate economica? Se poate face conventie civila, le retinem 10% impozit la sursa si depunem declaratia 100? Sau ce alt tip de contract putem folosi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]