Detasare sau formare profesionala? Ce se intampla cand salariatul pleaca in strainatate, cum se transmite in REVISAL?

detasare transnationala 2018legea 16/2017detasare revisalformare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorii trebuie sa faca bine diferenta intre detasarea unui salariat si conceptul de formare profesionala, fiind situatii cu totul diferite.

In special cand se are in vedere parasirea tarii, pentru oricare dintre cazurile de mai sus.

Evitati detasat amenzile ITM pentru incalcarea legislatiei privind detasarile transnationale, detalii aici >>>

Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "O salariata a companiei va fi trimisa pentru un training de 3 luni de zile la compania mama din Elvetia. In aceasta perioada, salariata va dispune de salariu lunar platit de compania din Romania, compania din Elvetia urmand sa asigure cazarea si masa de pranz, iar pentru restul meselor va primi o suma de bani tot de la compania mama. Va rog sa ne spuneti daca in actul aditional incheiat cu salariata trebuie sa mentionam detaliat aceste cheltuieli ocazionate de trainingul la care va participa si de asemenea, daca salariata trebuie sa primeasca si diurna. Totodata, vrem sa stim cum se va transmite acest act in Revisal. Se va transmite ca detasare? Este necesara obtinerea formularului A1 pentru justificarea retinerii si platii contributiilor in Romania?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Este foarte important sa stabiliti daca salariata merge in Elvetia sa presteze activitate sau merge la cursuri de formare profesionala. Altfel spus, trebuie stabilit ce face salariata in Elvetia: lucreaza sau invata?

Daca salariata merge in Elvetia sa presteze activitate, atunci ea este detasata si sunt aplicabile dispozitiile Legii 16/2017privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.

Art. 2 lit. b) din acest act normativ incadreaza in situatiile de detasare si detasarea unui salariat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea.

In acest caz este nevoie de documentul portabil A1. In lipsa acestui document, contributiile sociale se datoreaza si platesc in Elvetia.

Detasare are loc in baza unui act aditional la contractul individual de munca in care se prevede ca salariatul se detaseaza.

Formare profesionala in Elvetia

Conform art. 196 alin. (2) din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Detasarea transnationala a salariatilor – unica dvs. sursa care va asigura cunoasterea in detaliu a noii legi nr. 16/2017 si a normelor sale de aplicare >>>

 Art. 198 alin. (1)  din acelasi Cod stabileste ca, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

Prin urmare, toate aspectele legate de drepturile si obligatiile angajatorului si salariatului pe durata formarii profesionale se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca. Astfel, inclusiv perioada in care salariatii nu pot avea initiative incetarii contractului individual de munca se stabileste prin actul aditional la contractul individual de munca.


ATENTIE!

Formarea profesionala nu se inregitreaza in REVISAL.
Totodata, daca ne aflam in situatia unei formari profesionale mentionam ca salariata nu are dreptul la diurna.


HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor stabileste ca reprezinta elemente ale registrului:  data la care incepe si data la care inceteaza detasarea transnationala, definita de Legea 16/2017
...citeste continuarea pe PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare transnationala 2018legea 16/2017detasare revisalformare profesionala

Data aparitiei: 12 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasare sau formare profesionala? Ce se intampla cand salariatul pleaca in strainatate, cum se transmite in REVISAL? Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]