Angajatorul doreste sa renunte la clauza de neconcurenta. Ce spune legea in aceasta privinta?

clauza de neconcurentaclauza neconcurentaindemnizatie de neconcurentamaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre clauza de neconcurenta am tot discutat in ultima vreme. Nu exista vreo modificare a legislatiei in materie de clauze speciale inserabile in contractul individual de munca.

Cu toate acestea, desi legea este aceeasi de ceva vreme, intrebari si neclaritati sunt suficiente, astfel ca o mare parte dintre litigiile de munca detin ca obiecte clauza de neconcurenta, clauza de confidentialitate, clauza de mobilitate sau clauza de formare profesionala.


Astazi lamurim un aspect pe care, desi il avem clar reglementat in Codul Muncii, numerosi angajatori il invoca atunci cand reclama dificultatea subiectului "clauza de neconcurenta": Cand poate angajatorul sa renunte la clauza de neconcurenta?

Specialistii nu vor obosi niciodata sa aminteasca faptul ca orice clauza trebuie sa imbrace forma scrisa si orice clauza trebuie sa fie introdusa prin acordul partilor.

Asa cum a fost introdusa prin acordul partilor, evident ca asa va fi supusa incetarii. Incetarea clauzei de neconcurenta are loc atunci cand partile ajung la un acord in acest sens.

Asadar, atentie!

Devenind element al contractului individual de munca, renuntarea la clauza de concurenta se va putea realiza numai in modul in care aceasta obligatie a luat nastere fata de parti, adica prin acordul partilor.


Va amintesc faptul ca orice clauza de neconcurenta isi produce efectele dupa incetarea contractului de munca al angajatului cu care avem semnata clauza.

"Exista insa in doctrina (a se vedea Magda Volonciu, Comentariu - art. 21, in lucrarea Codul muncii. Comentariu pe articole. Vol. I. Articolele 1-107, de Alexandru Athanasiu, Magda Volonciu, Luminita Dima si Oana Cazan, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2007, pag. 115-116) si opinia ca angajatorul nu l-ar putea sanctiona disciplinar pe salariatul sau care deruleaza o activitate concurenta in raport cu cea a primului pe durata de existenta a contractului individual de munca cu acesta in baza obligatiei legale generice de fidelitate prevazute de art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii, republicat, fiind prin urmare necesara o interdictie expresa in acest sens.

 Autoarea apreciaza prin urmare ca s-ar impune fie ca salariatul sa se oblige in mod expres la neconcurenta printr-un act aditional la contractul individual de munca, fie sa fie obligat in baza regulamentului intern ori a contractului colectiv de munca."
, precizeaza pentru LegislatiaMuncii.ro, Consilier Juridic Gabriela Dita.


Atentie si la faptul ca termenul maxim de producere a efectelor este de 2 ani de la incetarea CIM. Numaram 2 ani din momentul in care clauza de neconcurenta se activeaza. Dupa aceasta perioada, de 2 ani finalizati, clauza de neconcurenta nu isi mai poate produce efectele.


Ce se intampla daca doresti ca respectiva clauza de neconcurenta sa nu mai fie activa, inainte de terminarea celor 2 ani standard?

Poti propune angajatului sa renuntati la clauza de neconcurenta, prin acordul partilor. Angajatul poate sa isi dea acordul, insa aceasta situatie nu ar fi una des intalnita. Avand in vedere indemnizatia de neconcurenta, angajatul poate lua in considerare ideea de a evita timp de 2 ani tertii precizati in cadrul clauzei de neconcurenta.

Conform expertilor din domeniu, o varianta mai buna la clauza de neconcurenta este clauza de confidentialitate. Precizezi in mod clar acele informatii confidentiale, pe care angajatul nu are voie sa le divulge si de aici, restul este istorie. O regasim in Codul Muncii si amintim faptul ca nu exista stipulata obligatia de a acorda indemnizatie de confidentialitate.

Mai punem la socoteala si faptul ca o clauza de confidentialitate inserata in cadrul contractului individual de munca isi produce efectele de la data semnarii actului.

Evident, si clauza de confidentialitate se insereaza in CIM tot cu acordul partilor.

Am intalnit recent o speta deosebit de interesanta, referitoare la clauza de neconcurenta. Fostul angajatul returna indemnizatia de neconcurenta pe care fostul angajator (cu care semnase CIM cu clauza de neconcurenta) i-o vira cu regularitate. Motivul refuzului era ca tocmai se angajase la unul dintre tertii pe care fostul angajator ii mentionase in clauza de neconcurenta. Asa ca fostul angajat a declarat ca indemnizatia de neconcurenta este suma necuvenita si ca nu o poate accepta.

In practica, lucrurile nu sunt asa de simple. Se va ajunge in instanta si va exista un litigiu de munca pe care fostul angajator il poate castiga cu sanse maxime, daca se dovedeste incalcarea clauzei de neconcurenta de catre fostul angajat.

In cuvinte simple, daca refuzi banii necuveniti, nu echivaleaza cu renuntarea la o clauza pe care ai semnat-o. Solutia este sa iti respecti obligatiile asumate prin intermediul clauzei. O alta solutie este sa ajungi la un consens cu fostul angajator si CU ACORDUL PARTILOR, sa se renunte la clauza de neconcurenta.


 Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

"In ceea ce priveste chemarea in judecata pentru recuperarea daunelor provocate angajatorului teoretic exista posibilitatea ca pe durata existentei contractului individual de munca al salariatului, acesta sa poata fi gasit raspunzator pentru nerespectarea obligatiilor contractuale atata timp cat prin fapte de concurenta neloiala isi incalca obligatia de fidelitate prevazuta de art. 39 alin. (2) lit. d) din Codul muncii, republicat.", explica pentru LegislatiaMuncii.ro, Consilier Juridic Gabriela Dita.

Iata si ce spune Codul Muncii despre clauza de neconcurenta:

 „Art. 21. - (1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22. - (1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.

(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24. - In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.”


Clauza de neconcurenta in 2016. Tot ce trebuie sa stie un specialist in legislatia muncii




NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
clauza de neconcurentaclauza neconcurentaindemnizatie de neconcurentamaria nicutar

Data aparitiei: 25 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul doreste sa renunte la clauza de neconcurenta. Ce spune legea in aceasta privinta? Nota: 4.07 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]