Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unui salariat care beneficiaza de un spor permanent de 50% - spor de gestionare fonduri externe. Salariatul are concediu medical o fractiune de luna/toata luna fiind o cauza de suspendare de drept a contractului individual de munca, iar sporul fiind drept salarial. Vom stabili in ce masura este corect ca sporul sa nu se acorde pentru zilele de concediu medical.
Solutia consultantului:
Pe durata concediului de incapacitate temporara contractul individual de munca se suspenda de drept in baza art. 50 lit. b) din Codul muncii.
Pe durata suspendarii, in baza art. 49 alin. (2) din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Prin urmare, pe durata suspendarii nu se platesc sporurile de care salariatul beneficiaza pentru prestarea activitatii in anumite conditii ci salariatul beneficiaza de indemnizatie de incapacitate temporara de munca.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Conform art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Prin urmare, in baza de calcul a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca intra si sporul pentru gestionare fonduri externe intrucat acest spor a intrat in baza de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii datorata de angajator.