Salariul minim ar putea fi scutit de impozit?

salariu minim scutit impozit 2021salariu minim 2021scutire impozit salariu
Salariul minim ar putea fi scutit de impozit?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Specialistii analizeaza diferite scenarii pentru stabilizarea economiei in 2021. Multe dintre aceste propuneri si analize vizeaza salariul minim in conditiile in care angajatorii si angajatii au fost direct afectati de pandemie in 2020 si de masurile de inchidere sau suspendare a activitatii pe mai multe luni de zile. 
 
In cadrul evenimentului online organizat recent de Confederatia Patronala Concordia, s-a dezbatut inclusiv eliminarea impozitarii salariului minim.
 
In opinia lui Laurian Lungu, fondator al think tank-ului de economie aplicata Consilium Policy Advisers Group (CPAG), scutirea de la impozitare a salariului minim ar fi un efort bugetar urias.
 
“Cei care sunt angajati la salarii reduse au o povara fiscala mai ridicata decat media UE. Nu este cu mult mai mult, dar este putin peste media UE. Sigur ca se poate gasi si o asemenea solutie in viitor, dar nu o faci acum cand, practic, ai un deficit bugetar de 10% din PIB si in programul USR, daca te uiti la justificare, de unde iau fondurile pentru a acoperi acea lipsa de venituri de la buget, pentru ca e clar ca daca renunti impozitarea pe salariu minim si la USR au o varianta si mai extrema, ca sustin niciun fel de impozitare, nici macar contributii pana la nivelul salariului minim, daca am inteles eu bine. Asta dupa mine la ora actuala nu se poate face pentru ca este un cost enorm. Chiar si USR-ul l-a calculat si era un cost enorm pentru buget care in conjunctura actuala, cand practic noi trebuie sa ducem deficitul de la 10% din PIB, tu sa mai creezi o gaura, este o aberatie economica. Nu poate sa fie facuta, dupa mine....O economie nu poate fi supusa la socuri intr-un asemenea hal", a explicat Laurian Lungu, facand referire la propunerea USR-Plus de a fi eliminata impozitarea pentru salariul minim, informeaza Agerpres.
 
Totodata, Laurian Lungu atrage atentia asupra faptului ca o astfel de masura nu garanteaza faptul ca acele majorari de salarii se vor intoarce la buget.
 
"Suntem cu deficitul bugetar foarte, foarte sus. Daca nu se iau masuri ca sa il aducem la niste limite mai decente, atunci vom avea o scadere de rating maine. Nu o sa mai apuce Guvernul sa mai faca experimentari ca o sa creasca veniturile la buget in 3-4 ani. Este o problema stringenta astazi. Nu putem sa ajungem cu un deficit la 13% din PIB prin aceasta reforma fiscala care, dupa mine, nici nu are impact atat de mare in economie. Vor fi unii care vor creste putin consumul. De fapt si justificarea USR este una copilaroasa. Ei nu spun de unde iau fondurile astea. Spun ca se vor reduce cheltuielile, dar reducerea cheltuielilor in sine inseamna o scadere a economiei. Iei bani de undeva ca sa-i pui altundeva. Este doar un efect de redistributie, atata tot, ca sa intelegem. Acele sume care acum sunt colectate la buget pot fi acolo foarte bine cheltuite si sa aduca acea crestere economica. Este o simpla problema de redistributie", a explicat Lungu, citat de aceeasi sursa. 
 
In opinia sa, o solutie e reprezentata de indexarea cu rata medie anuala a inflatiei. 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minim scutit impozit 2021salariu minim 2021scutire impozit salariu

Data aparitiei: 16 Decembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul minim ar putea fi scutit de impozit? Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]