Specialistii analizeaza diferite scenarii pentru stabilizarea economiei in 2021. Multe dintre aceste propuneri si analize vizeaza salariul minim in conditiile in care angajatorii si angajatii au fost direct afectati de pandemie in 2020 si de masurile de inchidere sau suspendare a activitatii pe mai multe luni de zile.
In cadrul evenimentului online organizat recent de Confederatia Patronala Concordia, s-a dezbatut inclusiv eliminarea impozitarii salariului minim.
In opinia lui Laurian Lungu, fondator al think tank-ului de economie aplicata Consilium Policy Advisers Group (CPAG), scutirea de la impozitare a salariului minim ar fi un efort bugetar urias.
“Cei care sunt angajati la salarii reduse au o povara fiscala mai ridicata decat media UE. Nu este cu mult mai mult, dar este putin peste media UE. Sigur ca se poate gasi si o asemenea solutie in viitor, dar nu o faci acum cand, practic, ai un deficit bugetar de 10% din PIB si in programul USR, daca te uiti la justificare, de unde iau fondurile pentru a acoperi acea lipsa de venituri de la buget, pentru ca e clar ca daca renunti impozitarea pe salariu minim si la USR au o varianta si mai extrema, ca sustin niciun fel de impozitare, nici macar contributii pana la nivelul salariului minim, daca am inteles eu bine. Asta dupa mine la ora actuala nu se poate face pentru ca este un cost enorm. Chiar si USR-ul l-a calculat si era un cost enorm pentru buget care in conjunctura actuala, cand practic noi trebuie sa ducem deficitul de la 10% din PIB, tu sa mai creezi o gaura, este o aberatie economica. Nu poate sa fie facuta, dupa mine....O economie nu poate fi supusa la socuri intr-un asemenea hal", a explicat Laurian Lungu, facand referire la propunerea USR-Plus de a fi eliminata impozitarea pentru salariul minim, informeaza Agerpres.
Totodata, Laurian Lungu atrage atentia asupra faptului ca o astfel de masura nu garanteaza faptul ca acele majorari de salarii se vor intoarce la buget.
"Suntem cu deficitul bugetar foarte, foarte sus. Daca nu se iau masuri ca sa il aducem la niste limite mai decente, atunci vom avea o scadere de rating maine. Nu o sa mai apuce Guvernul sa mai faca experimentari ca o sa creasca veniturile la buget in 3-4 ani. Este o problema stringenta astazi. Nu putem sa ajungem cu un deficit la 13% din PIB prin aceasta reforma fiscala care, dupa mine, nici nu are impact atat de mare in economie. Vor fi unii care vor creste putin consumul. De fapt si justificarea USR este una copilaroasa. Ei nu spun de unde iau fondurile astea. Spun ca se vor reduce cheltuielile, dar reducerea cheltuielilor in sine inseamna o scadere a economiei. Iei bani de undeva ca sa-i pui altundeva. Este doar un efect de redistributie, atata tot, ca sa intelegem. Acele sume care acum sunt colectate la buget pot fi acolo foarte bine cheltuite si sa aduca acea crestere economica. Este o simpla problema de redistributie", a explicat Lungu, citat de aceeasi sursa.
In opinia sa, o solutie e reprezentata de indexarea cu rata medie anuala a inflatiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<