Intrebare:
Persoana care are un contract de munca pe drepturi de autor incheiat pe o perioada determinata. Ce venituri sunt luate in calcul si cum i se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului?
Raspuns:
Daca exista un contract de munca sau de prestari servicii este o situatie similara angajator/angajat. In aceasta situatie angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta cu veniturile realizate timp de douasprezece luni anterior datei nasterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei.
In situatia in care contractul se termina mai devreme de data pana la care acesta a incetat, angajatorul trebuie sa ii elibereze un document ca acel contract a incetat inainte de termen.
Momentul suspendarii activitatii este intotdeauna momentul incetarii contractului de munca, respectiv momentul din care nu se mai obtin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activitati efective.
Ghidul HR-istului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In situatia in care aceasta persoana a beneficiat de drepturi banesti aferente acestui contract, iar contractul nu a incetat si dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului a fost deschis, trebuie incetat acest drept deoarece, pe perioada cat se beneficiaza de indemnizatie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Daca contractul de munca a incetat si dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului a fost deschis dupa aceasta data, chiar daca pe aceasta perioada au fost primite venituri, indemnizatia se va acorda in continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activitati deja prestate, care a fost incheiata.
(Ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, interimar nr. 1474 din 6 mai 2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 38/2011, si din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 360 din 24 mai 2011)