5 pasi legali: Concedierea pentru absente nemotivate

06 Octombrie 2010
06 Octombrie 2010
concediereabsente nemotivate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 pasi legali: Concedierea pentru absente nemotivate

Pasii necesari, actiuni si documente de intocmit, care trebuie facuti pentru a concedia disciplinar un angajat care a parasit firma nemotivat

1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterile savarsite - absenta nemotivata in perioada respectiva.

2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara.

3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile. In convocare se va trece motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii disciplinare, data, ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din face parte).

4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile.

Aceasta masura consta in prezentarea faptelor care au determinat inceperea cercetarii disciplinare. Ascultarea salariatului, acesta avand dreptul sa se apere si sa propuna probe in apararea sa. Intocmirea unui proces-verbal al comisiei de cercetare disciplinara.

5. Ultima etapa consta in emiterea deciziei de sanctionare discplinara si comunicarea deciziei.

 (Pe CD-ul Concedierea Perfect Legala exista modele de formulare pentru toate etapele mentionate.)

Daca angajatul vine cu un certificat de concediu medical, Concediul medical suspenda raspunderea discplinara, reprezentand o incapacitate fortuita de munca pentru care nu se poate angaja raspunderea salariatului. Concediul medical asigura motivarea perioadei de absenta.

 Intrebare: Faptul ca nu a anuntat pe nimeni de situatia de boala nu justifica acordarea unui avertisment?

Raspuns: In cazul in care, in Regulamentul intern, este prevazuta obligatia salariatului de a anunta angajatorul cu privire la absentele sale inclusiv pentru situatiile de incapacitate temporara de munca, atunci se poate angaja raspunderea pentru neindeplinirea acestei obligatii. Insa, atentie! Concediul medical poate sa creeze o imposibilitate reala de anuntare a angajatorului, caz in care angajarea raspunderii disciplinare nu s-ar justifica



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]