Studiu de caz: Pot fi activitatile desfasurate fara plata contributiilor la pensie considerate perioade asimilate?

Legea 263/2010pensiipensieperioadele asimilate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In Romania exista foarte multe persoane care au desfasurat, inainte de 1989, activitati in cadrul unor unitati economice de tipul cooperativa mestesugarilor (ucenicie la locul de munca) fara plata contributiilor la pensie. Intrebarea care apare in astfel de situatii incearca sa desluseasca daca aceste perioade pot fi astazi incadrate, pornind de la Legea nr. 263/2010, ca fiind perioade asimilate in sistemul de pensii.

Intr-o astfel de situatie, trebuie mai intai mentionat ca perioadele asimilate sunt considerate a fi acele perioade pentru care nu s-au datorat sau platit contributii de asigurari sociale si care sunt asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii  conform art. 49 alin. (1) din Legea 263/2010, respectiv perioadele in care asiguratul a indeplinit mai multe conditii.

Privitor la acestea, legea mentioneaza ca asiguratul trebuie sa fi beneficiat de pensie de invaliditate, sa fi urmat  cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma, sa fi satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, sa fi fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

Mai mult decat atat, prevederile de mai sus referitoare la incadrarea ca perioada asimilata in sistemul de pensii se aplica daca asiguratul a  beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii sau,  incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale, precum si daca  a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani sau
a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

Conform prevederilor amintite pe parcursul prezentului articol, situatia mentionata la inceput nu se incadreaza in niciuna dintre aceste situatii, iar activitatea desfasurata in cadrul unor unitati economice de tipul cooperativa mestesugarilor nu poate fi incadrata la perioadele asimilate prevazute de Legea 263/2010.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 263/2010pensiipensieperioadele asimilate

Data aparitiei: 04 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Pot fi activitatile desfasurate fara plata contributiilor la pensie considerate perioade asimilate? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]