Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in baza caror acte prezentate de angajat se poate inceta contractul individual cu articolul 56 alin. (1) lit. c). Mai exact, vom vedea daca este posibila incetarea CIM cu art. 56 art. (1) lit. c) pe baza Deciziei medicale asupra capacitatii de munca (pierdere capacitate munca "cel putin pe jumatate"), aceasta decizie fiind eliberata de Casa nationala de pensii publice.
Solutia consultantului:
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca. in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
- de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
- de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
- de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Asadar, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate. Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.
Pentru persoanele din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa de pensii sectoriala competenta, in functie de ultimul loc de munca, in conformitate cu art. 103 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 76 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege pentru pensia de invaliditate sunt:
- cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 7);
- actele mentionate la lit. a);
- decizia medicala asupra capacitatii de munca (original);
- adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat (original);
- copie a formularului pentru inregistrarea accidentului de munca (FIAM) sau copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala BP2 pentru accident de munca, respectiv boala profesionala.
Conform art. 106 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii, iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, decizia cuprinde temeiurile de fapt si de drept in baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
Asadar, decizia medicala asupra capacitatii de munca este unul dintre actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de lege, necesar a fi depusa de cel care solicita pensionarea de invalidiate, iar admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizia de pensionare emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala.
Decizia medicala asupra capacitatii de munca este emisa de medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice - CNPP - (medicul expert al asigurarilor sociale), iar in cazul cadrelor militare in activitate, soldatilor si gradatilor voluntari, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, de catre comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, in conformitate cu mentiunile cuprinse in art. 71 din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
In concluzie, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat, contractul individual de munca inceteaza in baza deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate emisa de casa teritoriala de pensii, si nu in baza deciziei medicale asupra capacitatii de munca emisa de medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice.