Pensie de invaliditate in 2022. Conditii si evaluarea capacitatii de munca

Ioana Pavel
Ioana Pavel
29 Iunie 2022
29 Iunie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
pensie de invaliditateinvaliditate gradegrad de invaliditate
Pensie de invaliditate in 2022. Conditii si evaluarea capacitatii de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Care sunt conditiile pentru pensionarea pe caz de boala? Persoana trebuie sa fie asigurata la casa de pensii? Are nevoie de o anumita vechime in munca?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Sistemul de pensii este in prezent reglementat prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare si prin Normele de aplicare a prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin HG 257/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Una dintre categoriile de pensii care se acorda in baza acestei legi este pensia de invaliditate (boala). Astfel, pentru acordarea acestui tip de pensie persoana trebuie sa fie asigurata in sistemul public de asigurari sociale (gestionat de Casa Nationala de Pensii Publice).

Procedura de pensionare explicata, PAS cu PAS. Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, vezi AICI >>> 
 
 
Conditiile in care se poate obtine pensia de invaliditate sunt prevazute la art. 68 – 72 din Legea 263/2010.
 
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
 
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
 
Au dreptul la pensie de invaliditate, in cazul accidentelor de munca si bolilor profesionale, si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.
 
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza de accidentelor de munca si bolilor profesionale precum si neoplaziilor, schizofreniei si SIDA.
Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform Tabelului nr. 3 prevazut la art. 76 alin. (1) din Legea 263/2010.
 
Tabelul nr. 3
 
Varsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca    
 
Stagiul de cotizare realizat (ani)
 
pana la 20 ani     1
de la 20-23 ani    2
23-25 ani    3
25-29 ani    6
29-33 ani    9
33-37 ani    11
37-41 ani    14
41-45 ani    17
45-49 ani    20
49-53 ani    23
53-57 ani    25
57-60 ani    26
Peste 60 de ani    27
 
Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.
 
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
 
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
 
Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.
 
Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
 
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
 
Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale.
 
Un raspuns valabil la data de 20.06.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>> 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]