In ce conditii se poate trece de la pensia de invaliditate la pensia anticipata?

pensie de invaliditatepensie anticipatalegea pensiilor 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Articolul 68 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede faptul ca pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.
Capacitatea de munca se poate pierde in urma accidentelor de munca si bolilor profesionale, in urma bolilor obisnuite sau accidentelor care nu au legatura cu munca, precum si in urma unor afectiuni precum neoplazii, schizofrenie sau SIDA.

Conform art. 69 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:

a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;

b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;

c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putnd sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Retineti faptul ca la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta. Asadar, persoana care indeplineste conditiile de pensionare beneficiaza, conform legii, de cuantumul cel mai avantajos.

Insa, legislatia actuala nu prevede posibilitatea persoanei care beneficiaza de pensie de invaliditate de a opta pentru pensionarea anticipata, chiar daca indeplineste conditiile pentru acest tip de pensie. Prin urmare, persoana care primeste pensie de invaliditate nu poate trece la pensia anticipata.

Potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro, trecerea de la pensia de invaliditate la pensia anticipata se poate realiza doar daca inceteaza incadrarea in grad de invaliditate si, respectiv, a dreptului la pensia de invaliditate.

Numai in situatia in care, in urma revizuirilor medicale periodice realizate conform art. 78 din Legea Pensiilor, persoana in cauza redobandeste capacitatea de munca, aceasta poate solicita pensionarea anticipata.

Asadar, atentie la faptul ca persoanele care beneficiaza de pensie de invaliditate si primesc decizie medicala nerevizuibila nu pot solicita trecerea la pensia anticipata.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie de invaliditatepensie anticipatalegea pensiilor 2016

Data aparitiei: 28 Iulie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In ce conditii se poate trece de la pensia de invaliditate la pensia anticipata? Nota: 3.95 din 5 - 42 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]