Capacitatea de munca se poate pierde in urma accidentelor de munca si bolilor profesionale, in urma bolilor obisnuite sau accidentelor care nu au legatura cu munca, precum si in urma unor afectiuni precum neoplazii, schizofrenie sau SIDA.
Conform art. 69 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putnd sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Retineti faptul ca la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta. Asadar, persoana care indeplineste conditiile de pensionare beneficiaza, conform legii, de cuantumul cel mai avantajos.
Insa, legislatia actuala nu prevede posibilitatea persoanei care beneficiaza de pensie de invaliditate de a opta pentru pensionarea anticipata, chiar daca indeplineste conditiile pentru acest tip de pensie. Prin urmare, persoana care primeste pensie de invaliditate nu poate trece la pensia anticipata.
Potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro, trecerea de la pensia de invaliditate la pensia anticipata se poate realiza doar daca inceteaza incadrarea in grad de invaliditate si, respectiv, a dreptului la pensia de invaliditate.
Numai in situatia in care, in urma revizuirilor medicale periodice realizate conform art. 78 din Legea Pensiilor, persoana in cauza redobandeste capacitatea de munca, aceasta poate solicita pensionarea anticipata.
Asadar, atentie la faptul ca persoanele care beneficiaza de pensie de invaliditate si primesc decizie medicala nerevizuibila nu pot solicita trecerea la pensia anticipata.