Am adresat aceste intrebari unui expert si am primit un raspuns lamuritor. Am plecat de la premiza ca un salariat al societatii doreste ca din data de 01.05.2015 sa adauge pe mame sa ca si coasigurat. Dansa detine decizie medicala privind capacitatea de munca si adeverinta de la ANAF conform careia rezulta ca nu realizeaza venituri in scopuri de a beneficia de asigurare medicala.
Vom afla care sunt documentele ce trebuie depuse si care sunt institutiile unde trebuie declarat faptul ca se doreste dobandirea calitatii de coasigurat.
De la bun inceput vom tine cont de faptul ca salariatii pot avea persoane coasigurate doar la locul de munca unde isi desfasoara functia de baza. Nu conteaza faptul ca sunt angajati cu norma partiala sau cu norma intreaga!
Angajatorul o va inscrie pe mama coasigurata in declaratia 112, dupa cum urmeaza:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
- CNP coasigurat;
- Nume coasigurat;
- Prenume coasigurat;
- Tip coasigurat, care se completeaza astfel:
S - sot/sotie;
P - parinte (mama, tata).
Care sunt documentele ce vor fi depuse la departamentul de Resurse Umane:
- actul de identitate al persoanei ce va fi coasigurata
- declaratie pe propria raspundere a coasiguratului (mama) care atesta ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (mama) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.
Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinim pentru a ne afla in intretinerea salariatului in vederea acordarii deducerii personale:
- sa existe legatura de rudenie intre salariat si persoana aflata in intretinere
- persoana aflata in intretinere trebuie sa detina maxim 250 de lei venituri realizate.
Concret, persoanele aflate in intretierea salariatului: sotul sau sotia, rudele sale pana la gradul al doilea inclusiv si rudele sotului sau sotiei salariatului pana la gradul II inclusiv.
rude de gradul I: parintii, copii
rude de fradul II: bunici, nepoti, frati si surori
Nu sunt considerate persoane in intretinerea unui salariat, noteaza Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar, citata de PortalContabilitate.ro:
- persoanele fizice care respecta legatura de rudenie/afiliatie, dar care nu se incadreaza in plafonul de venit lunar realizat de 250 lei lunar sau care se afla in intretinerea altcuiva;
- persoanele majore condamnate, care executa pedepse privative de libertate;
- copilul minor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, incadrat in munca in conditiile Codului muncii, ca exceptie de la regula potrivit careia copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti;
- persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane;
- persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.
Surse: Codul Fiscal, PortalContabilitate.ro