Vrei sa iti ajuti parintii sa devina coasigurati? Iata ce documente trebuie sa depui la HR

coasiguraticoasiguratdocumente coasiguratdobandirea calitatii de coasiguratmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sunt nenumarate intrebari adresate de cititori, cu privire la dobandirea calitatii de coasigurat si efectuarea dovezii prin documente. Care sunt aceste documente? Cum se procedeaza?

Am adresat aceste intrebari unui expert si am primit un raspuns lamuritor. Am plecat de la premiza ca un salariat al societatii doreste ca din data de 01.05.2015 sa adauge pe mame sa ca si coasigurat. Dansa detine decizie medicala privind capacitatea de munca si adeverinta de la ANAF conform careia rezulta ca nu realizeaza venituri in scopuri de a beneficia de asigurare medicala.

Vom afla care sunt documentele ce trebuie depuse si care sunt institutiile unde trebuie declarat faptul ca se doreste dobandirea calitatii de coasigurat.


De la bun inceput vom tine cont de faptul ca salariatii pot avea persoane coasigurate doar la locul de munca unde isi desfasoara functia de baza. Nu conteaza faptul ca sunt angajati cu norma partiala sau cu norma intreaga!


Angajatorul o va inscrie pe mama coasigurata in declaratia 112, dupa cum urmeaza:

- CNP coasigurat;
- Nume coasigurat;
- Prenume coasigurat;
- Tip coasigurat, care se completeaza astfel:
S - sot/sotie;
P - parinte (mama, tata).

Care sunt documentele ce vor fi depuse la departamentul de Resurse Umane:

- actul de identitate al persoanei ce va fi coasigurata
- declaratie pe propria raspundere a coasiguratului (mama) care atesta ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (mama) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinim pentru a ne afla in intretinerea salariatului in vederea acordarii deducerii personale:

- sa existe legatura de rudenie intre salariat si persoana aflata in intretinere

- persoana aflata in intretinere trebuie sa detina maxim 250 de lei venituri realizate.


Concret, persoanele aflate in intretierea salariatului: sotul sau sotia, rudele sale pana la gradul al doilea inclusiv si rudele sotului sau sotiei salariatului pana la gradul II inclusiv.

rude de gradul I: parintii, copii
rude de fradul II: bunici, nepoti, frati si surori


Nu sunt considerate persoane in intretinerea unui salariat, noteaza Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar, citata de PortalContabilitate.ro:

- persoanele fizice care respecta legatura de rudenie/afiliatie, dar care nu se incadreaza in plafonul de venit lunar realizat de 250 lei lunar sau care se afla in intretinerea altcuiva;

- persoanele majore condamnate, care executa pedepse privative de libertate;

- copilul minor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, incadrat in munca in conditiile Codului muncii, ca exceptie de la regula potrivit careia copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti;

- persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane;

- persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.


Surse: Codul Fiscal, PortalContabilitate.ro



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
coasiguraticoasiguratdocumente coasiguratdobandirea calitatii de coasiguratmaria nicutar

Data aparitiei: 13 Mai 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vrei sa iti ajuti parintii sa devina coasigurati? Iata ce documente trebuie sa depui la HR Nota: 4.15 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]