Daca bunurile sau serviciile de care beneficiaza salariatul sunt acordate ca urmare a indeplinirii unor sarcini de serviciu, nu pot reprezenta avantaj impozabil in categoria veniturilor salariale.
"Va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat in urmatoarele cazuri: 1 ) Societatea are un apartament si l-a dat spre folosinta unui salariat X. Va rog sa-mi spuneti daca este considerat avantaj in natura si cum trebuie procedat. Daca este avantaj in natura, ce taxe vor plati, atat salariatul cat si firma? Se incheie contract de inchiriere intre societate si angajat? 2 ) Societatea i-a inchiriat un apartament salariatului Y, cum trebuie procedat? este avantaj in natura? ce taxe se platesc? Pentru ambele cazuri va rog sa-mi dati exemple cu calcule."
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
In cazul in care angajatorul pune la dispozitia salariatului o locuinta contra unei sume de bani, contractul care se incheie intre salariat si angajator este un contract de inchiriere.
Legis Plus Legislatia Muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Conform art. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal care stabileste ca, avantajele, in bani sau in natura, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la: b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei.
Astfel cum se poate observa, din aceasta prevedere legala rezulta ca, cazarea oferita de angajator sub pretul pietei reprezinta avantaj in natura. Astfel, daca chiria este mai mica decatpretulpietei, diferenta dintre pretulpietei si chiria platita de salariat reprezinta avantaj in natura.
Astfel, taxele pentru diferenta dintre pretul pietei si chiria platita de salariat sunt:
a) impozit pe venit 10%;
b) CAS 25%
c) CASS 10%
d) Contributia asiguratorie pentru munca 2,25%.
Sursa: PortalCodulMuncii