Punerea la dispozitia salariatului a unei locuinte contra unei sume de bani. Avantaj in natura sau nu?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
18 Septembrie 2018
18 Septembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
avantaj in naturainchiriere locuinta salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca avantajele in natura reprezinta acele bunuri, servicii sau orice alte beneficii in bani sau in natura, acordate de un angajator unei persoane fizice salariate. Avantajele in natura pot fi definite ca fiind cheltuieli efectuate de catre angajator materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau partial de catre acesta pentru nevoi personale ale salariatului.

Daca bunurile sau serviciile de care beneficiaza salariatul sunt acordate ca urmare a indeplinirii unor sarcini de serviciu, nu pot reprezenta avantaj impozabil in categoria veniturilor salariale.

"Va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat in urmatoarele cazuri: 1 ) Societatea are un apartament si l-a dat spre folosinta unui salariat X. Va rog sa-mi spuneti daca este considerat avantaj in natura si cum trebuie procedat. Daca este avantaj in natura, ce taxe vor plati, atat salariatul cat si firma? Se incheie contract de inchiriere intre societate si angajat? 2 ) Societatea i-a inchiriat un apartament salariatului Y, cum trebuie procedat? este avantaj in natura? ce taxe se platesc? Pentru ambele cazuri va rog sa-mi dati exemple cu calcule."



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

In cazul in care angajatorul pune la dispozitia salariatului o locuinta contra unei sume de bani, contractul care se incheie intre salariat si angajator este un contract de inchiriere.

Conform art. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal care stabileste ca, avantajele, in bani sau in natura, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la:  b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei.

Astfel cum se poate observa,  din aceasta prevedere legala rezulta ca, cazarea oferita de angajator sub pretul pietei reprezinta avantaj in natura. Astfel, daca chiria este mai mica decatpretulpietei, diferenta dintre pretulpietei si chiria platita de salariat reprezinta avantaj in natura.

Astfel, taxele pentru diferenta dintre pretul pietei si chiria platita de salariat sunt:

a) impozit pe venit 10%;
b) CAS 25%
c) CASS 10%
d) Contributia asiguratorie pentru munca 2,25%.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]