Valabil la 19.09.2011
In urma schimbarilor aduse de noul Revisal, nelamuririle au privit si conditiile modificate de HG 500/2011 aferente procedurilor de inscriere in registru atat a operatiunilor de detasare, cat si a celor de suspendare a contractului individual de munca din cauza detasarii. De asemenea, data fiind situatia analizata prin prezentul studiu de caz, se va stabili si daca in perioada detasarii este obligatorie intocmirea deciziei de suspendare CIM.
Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Detasarea se dispune in scris, prin actul unilateral al angajatorului (decizie) pe o perioada de cel mult 1 an. Pe durata detasarii, in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda pe durata inscrisa in decizia de detasare, respectiv pe durata detasarii. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
Conform art. 3 alin. (1) din HG 500/2011, registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal - CNP, cetatenia si tara de provenienta - Uniunea Europeana - UE, non-UE, Spatiul Economic European - SEE;
Concedierea perfect legala
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
b) data angajarii;
c) perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
e) tipul contractului individual de munca;
f) durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia;
g) salariul, sporurile si cuantumul acestora;
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale;
i) data incetarii contractului individual de munca.
Observam ca, desi constituie o cauza de suspendare, detasarea este prevazuta ca element distinct al registrului general de evidenta a salariatilor.
In consecinta, in cazul in care angajatorul dispune detasarea unui salariat, in noua versiune a ReviSal va inscrie, in urmatoarea ordine:
1. detasarea accesand elementul - Detasare- se completeaza data de inceput si de sfarsit a detasarii precum si denumirea, CIF/CUI/CNP ale angajatorului la care salariatul este detasat.
2. suspendarea accesand elementul - Suspendare - se alege temeiul detasarii, respectiv art. 52 alin. (1) lit. d) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, se completeaza data de inceput si de sfarsit a suspendarii corespunzator datei de inceput si de sfarsit a detasarii.