Luna trecuta s-au inregistrat peste 11.000 de actiuni de control desfasurate de Inspectoratul General al Politiei Romane alaturi de reprezentanti ai Inspectiei Muncii, Jandarmeriei Romane si ai Garzii Financiare.
Actiunile de control desfasurate masiv in decursul lunii mai au avut ca principal obiectiv depistarea firmelor care obtin profit din munca la negru. Conform datelor facute publice de Politia Romana, in urma acestor inspectii au fost aplicate nu mai putin de 16.500 de sanctiuni contraventionale.
Planul comun de actiune desfasurat de institutiile mentionate anterior a fost initiat la 27 aprilie si a avut in vedere desfasurarea de actiuni de controale pentru reducerea nivelului atins de munca nedeclarata, precum si pentru combaterea evaziunii fiscale rezultate din munca la negru.
Actiunile de investigare efectuate in luna mai au fost in numar total de 11.569 si au avut caracteristica de identificare si cercetare a faptelor considerate de lege infractiuni in materia angajarii si utilizarii fortei de munca. Au fost astfel deschise 160 de dosare penale, in 25 dintre acestea fiind dispusa inceperea urmaririi penale in urma constatarii a 65 de infractiuni, 31 dintre acestea prevazute in Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii, iar 34 dintre acestea fiind specifice legislatiei care reglementeaza utilizarea fortei de munca.
Printre situatiile inregistrate ca functionand nelegal, se regaseste si o firma care avea in subordine 13 persoane care lucrau la negru, doua dintre acestea fiind minore. O alta societate de panificatie folosea 40 de persoane pentru munca la negru, caz in care s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de cei doi administratori, cu incetarea imediata a activitatii firmei.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
In acest moment, sunt in lucru 132 de dosare penale in cadrul carora sunt desfasurate actele premergatoare pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara sa se fi incheiat contracte individuale de munca, conform legii. In cele mai multe situatii, aceste actiuni cu caracter nelegal au fost desfasurate alaturi de alte infractiuni precum evaziunea fiscala, falsul intelectual, sustragerea de la plata contributiilor la bugetul asigurarilor pentru somaj si a asigurarilor sociale de sanatate, precum si a impozitului pe salarii.
Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale se ridica la 20.290.900 lei, peste 1.000 dintre acestea fiind aplicate in cazul muncii prestate fara forme legale de angajare, valoarea lor fiind de 13.290.000 lei. In total au fost sanctionati 8.325 de angajatori pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii.