Intrebare:
Domeniul de activitate al unei firme este comert cu incaltaminte vanduta doar in Targuri Organizate de Primarii. O salariata lucreaza doar in zilele de targ, de regula o data pe luna, vreme de 5 zile.
Conform art.101 din Legea 402011, societatea a incadrat contractul individual de munca cu timp partial.
Conform HG 5002011 in Revisal la repartizare timp de lucru se va trece ca fiind inegala? Care sunt prevederile pentru intervalul de timp in cazul repartizarii (ore, luna)?
-timp interval repartizare - ore- luna?
Raspuns:
Conform art. 103 din Codul muncii , salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Asadar, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara.
In situatia expusa, trebuie sa stabiliti numarul de ore lucrate de salariata intr-o luna intrucat activitatea nu este prestata saptamanal.Astfel, daca salariata lucreaza, de exemplu, cate 8 ore pe zi timp de 5 zile pe luna, va avea un total de 40 de ore pe luna.
In registrul de evidenta a salariatilor:
-din campul Repartizare timp de lucru veti alege Inegal, intrucat activitatea nu este prestata zilnic;
-din campul Timp interval repartizare veti alege Ore/luna;
-in campul Timp de munca veti completa numarul total de ore lucrate pe luna.
Daca timpul de lucru al salariatei este de 5 zile pe luna, ea are obligatia sa presteze activitate in cele 5 zile. Restul intervalului din luna nu constituie timp de lucru, astfe ca, nu este necesar a se justifica absenta sa de la locul de munca.
Daca salariata nu presteaza activitate in fiecare luna, poate formula o cerere de concediu fara plata pentru interese personale. Pe durata concediului fara plata contractul individual de munca se suspenda in baza art. 54 din Codul muncii