Valoarea punctului de pensie pentru anul 2017 a crescut cu 5,25%!

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Ianuarie 2017
03 Ianuarie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pensii majorate 2017punct pensie crescut 2017legea salarizarii 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE:
 
Punctul de pensie a fost majorat cu 5,25% prin Ordonanta de Urgenta, incepand cu 1 ianuarie 2017, iar acest fapt a fost anuntat inca din luna decembrie de ministrul Muncii, Dragos Pislaru.
 
Decizia a fost luata in ultima sedinta de Guvern in care Cabinetul Ciolos mai poate emite ordonante de urgenta.
 
In acest context, de la 1 ianuarie punctul de pensie creste de la 871,7 lei la 917,5 lei. Conform ministrului Muncii, majorarea se aplica si pensiilor militare de stat.
 

Guvernul a majorat valoarea punctului de pensie pentru anul 2017 cu 5,25%, de la 871,7 lei la 917,5 lei, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata pe 15 decembrie. De asemenea, pensiile militare de stat se majoreaza cu 5,25%.

De asemenea, Ordonanta de Urgenta stabileste ca in anul 2017 drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sunt mentinute la nivelul aferent lunii decembrie 2016, nivel care include toate majorarile salariale aprobate in decursul acestui an si devenite aplicabile dupa publicarea lor in Monitorul Oficial.  

In acest fel, Ordonanta de urgenta nu afecteaza majorarile salariale aprobate prin acte normative in cursul anului 2016, cu termene de acordare stabilite pentru anul 2017, respectiv pentru personalul didactic si didactic-auxiliar si cel din sanatate.

In lipsa acestei reglementari privind salarizarea personalului din sectorul bugetar pentru anul 2017, incepand cu 1 ianuarie 2017 s-ar aplica in integralitate  prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, cu o valoare de referinta de 600 lei, ceea ce ar determina reduceri salariale pentru unele categorii de personal.

Pentru asigurarea stabilitatii bugetare, vor fi mentinute si in perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017 unele masuri aprobate in anii anteriori, cum ar fi:
  • neacordarea de premii, tichete de masa, tichete cadou, vouchere de vacanta, indemnizatii la iesirea la pensie, trecerea in rezerva sau retragere.
  • mentinerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2016 a indemnizatiilor de care beneficiaza unele categorii de persoane (academicieni, revolutionari, artisti, persoane persecutate din motive politice si etnice).
  • munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru sa fie compensata numai cu timp liber corespunzator.
  • decontarea doar a 3 calatorii dus-intors sau 6 simple pentru magistrati, revolutionari.
  • mentinerea si in perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017 a bazei de calcul utilizate pentru stabilirea indemnizatiilor de sedinta pentru consilierii locali.

          Actul normativ stabileste in principal si urmatoarele masuri bugetare:

In perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2017 se mentine cota de contributie la Pilonul II de pensii la nivelul anului 2016 .
In anul 2017 se mentine numarul maxim de posturi ce pot fi incadrate la nivelul unitatilor/subunitatilor administrativ-teritoriale la nivelul celui stabilit in anul 2014, prin derogare de la art. III, alin. (8) si (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare.

Prorogarea, pana la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, a termenului  prevazut la art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 5/2013 privind stabilirea unor masuri speciale de impozitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul prevazut la art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale, precum si termenul prevazut la art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare. Neprorogarea acestor termene ar genera o reducere a veniturilor bugetare in anul 2017 cu 974,5 milioane lei.


Sursa: Guvernul Romaniei




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]